לכל עונה היופי שלה, אבל עכשיו, סוף החורף-עוד רגע אביב, והטבע מרענן ופראי במיוחד.
הכל מלא חיים- זורם, מלבלב ופורח.
עלי החוביזה משתרעים כמרבד יפהפה באלף גוונים של ירוק, רכים ומלאי טעם…
זה הזמן לקציצות!
קציצות חובזה
מרכיבים (25 קציצות):
– 500 גר’ עלי חובזה ללא גבעולים ו/או מנגולד/תרד
– 1 שומר
– 2 כוסות קמח חומוס
– 3 כפות טחינה
– גרידת לימון 1
– תבלינים: 2 כפיות זרעי כמון כתושים, 2 כפיות זרעי כוסברה כתושים, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
– שמן זית
– אופציונלי: שומשום/קצח/זעתר לקישוט
אופן ההכנה:
• מחממים תנור על 180 מעלות.
• שוטפים את העלים, קוטמים גבעולים אם יש, ואם משתמשים גם במנגולד- מפרידים גבעולים וקוצצים דק בצד.
• מטגנים בשמן שומר קצוץ דק (וגבעולי מנגולד אם יש) עד שמתרככים ומשנים מעט צבע.
•מטגנים על מחבת יבשה את הירוקים כדי לרכך אותם. שימו לב לטגן קלות- מספיק כדי שהנפח שלהם ירד, אבל שמרו אותם ירוקים ורעננים.
• מערבבים בקערה את כל המרכיבים עד שמתקבלת בלילה אחידה וסמיכה. ניצור קציצה לדוגמה ונטגן אותה במחבת כדי לבדוק שאינה מתפרקת. אם היא מתפרקת- הוסיפו עוד קצת קמח חומוס. טועמים ומתקנים תיבול (שימו לב- הבלילה צריכה להיות מעט עזת טעמים, הטעם “דוהה” באפייה).
• יוצרים קציצות שטוחות ואופים על תבנית משומנת היטב. מזליפים מעט שמן זית מעל כל קציצה. אופציונלי- מעטרים כל קציצה במעט שומשום/קצח/זעתר.
• אופים בתנור כ20-30 דק עד להזהבה.
• מוציאים ומניחים להן להתקרר 10 דק לפחות להתייצבות מלאה
מגישים לצד יוגורט חמוץ/טחינה/מטבל טעים אחר.
לבריאות!
פשטידה כתומה במיוחד! ירקות ועדשים כתומות
מרכיבים (4-6 נפשות):
– 1 דלורית
– 1 בטטה קטנה
– 1 כוס עדשים כתומות
– 3-5 כפות קמח עדשים כתומות (או קמח חומוס)
– 1 כפית אבקת אפייה
– 1 כף שמן שומשום, 2 כפות שמן קוקוס/זית
– 1 כף טימין טרי/יבש, 1 כפית פלפל שחור, 1 כפית מלח
– שומשום לבן ושחור/ קצח (לפזר מלמעלה)
אופן ההכנה:
• חותכים דלורית לרבעים ומרתיחים בסיר מים, מבשלים כ15-20 דקות עד שהיא רכה.
• מקלפים בטטה, מגרדים בפומפיה גסה או חותכים לקוביות קטנות.
• מחממים תנור ל190-200 מעלות.
• מבשלים בסיר נפרד את העדשים, עם מים בלבד. עד שמתרככות לגמרי.
• לאחר שהדלורית רכה, מקלפים קליפות לתוך קערה גדולה.
• מוסיפים לדלורית את שאר המרכיבים (בטטה, עדשים מבושלות, קמח, אבקת אפיה, תבלינים ושמנים)
• מערבבים היטב ומעבירים את הבלילה לתבנית עם נייר אפייה.
• מפזרים מעל שומשום וקצח, (אפשר להוסיף טימין ושמן זית לקראת סיום האפיה, בתנור)
• מכניסים לתנור מחומם ואופים כ20-30 דקות, עד שנועצים קיסם ויוצא יבש ומזהיב מלמעלה.
בתאבון!
תבשיל תפוחי אדמה בקארי עם אפונה ושעועית ירוקה
מרכיבים (4-6 אנשים):
– 2 שומר
– 10 תפוחי אדמה בינוניים
– חצי שקית אפונה ירוקה קפואה
– חצי שקית שעועית ירוקה קפואה
– קרם קוקוס 250 מ”ל
– 10 עלי קארי טריים
– תבלינים: 2 כפות אבקת קארי, כף זרעי כמון, כף סרעי כוסברה כתושים/טחונים, 10 תרמילי הל מעוכים קלות, כפית חוויאג’ למרק, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
אופן ההכנה:
• קוצצים את השומר ומטגנים עם קצת שמן עד להזהבה חלקית
• קולפים את תפוחי האדמה, חוצים ל-2 ומוסיפים אותם לשומר. ממשיכים לטגן. שימו לב לערבב טוב כל כמה דקות עד שהשומר ממש מתחיל להשחים כמו בצל.
• מעבירים לאש קטנה. מוסיפים את התבלינים ומערבבים עד שכל התפוחי אדמה עטופים בתבלינים.
• מוסיפים אפונה ושעועית ירוקה מושרים ומערבבים שוב 5 דקות.
• מוסיפים קרם קוקוס. הנוזלים צריכים לכסות שני שליש מהתבשיל. מבשלים עד שתפוחי האדמה רכים ומוכנים.
חשוב מדי פעם לערבב את הכל, ובמיוחד לגרד את תחתית הסיר. אם הנוזלים מתאדים יש להוסיף חלב קוקוס לקבלת רוטב עשיר. אם הרוטב סמיך לכם מידי, ניתן להוסיף קצת מים לדילול.
ברגע שתפוחי האדמה מוכנים סוגרים את האש.
בראוניז טבעוני שוקולד מריר וחמאת בוטנים
מרכיבים (לתבנית מלבנית 25X15 או עגולה קוטר 25):
– ¾ כוס חמאת בוטנים + 2 כפות לקישוט לאחר האפיה
– ¾ כוס רסק תפוחים ללא סוכר
– ¼ כוס סילאן טהור (או מייפל)
– ½ כוס שוקולד צ’יפס או שוקולד מריר אחר לבחירתכם
– כפית תמצית וניל
– ½ כוס אבקת קקאו
– ¾ כפית אבקת אפייה
– ¼ כפית מלח
– ½ כוס קמח ללא גלוטן (תירס טחון דק או קמח סויה או קוקוס)
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל180 מעלות.
• ממיסים את השוקולד על בן מארי (בסיר קטן מעל סיר גדול עם מים חמים) יחד עם הסילאן וחמאת הבוטנים. כשהכל נמס מכבים את האש, מוסיפים את תמצית הוניל ומערבבים היטב.
• מוסיפים את אבקת הקקאו, אבקת האפייה והמלח ומערבבים עד לאיחוד.
• מורידים מהחימום, מוסיפים את רסק התפוחים, ובהדרגה את הקמח ומערבבים לבלילה אחידה וסמיכה מאוד.
• מעבירים לתבנית משומנת, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל180 מעלות ל-25-30 דקות.
• מוציאים ומצננים לחלוטין לפני שפורסים.
לאחר סידור על מגש מומלץ לזלף מעל עם מזלג, כשתי כפות של חמאת בוטנים (כמו בתמונה).
בהנאה 🙂
אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:
מרק לובייה וירוקים, צ’טאני-מטבל עגבניות שרי בסגנון הודי, מרק ברוקולי-ארטישוק-קישוא וקינוח טירמיסו טבעוני.
הכנתם מתכון? השאירו תגובה למטה או שתפו תמונה.
נשמח לראות מה אתם מבשלים!