מסלולי טיול
ואטרקציות באזור

האשרם ממוקם בהרי ירושלים, בלב הטבע ההררי, מוקף במסלולי טיול, 5 מעיינות, תצפיות יפהפיות, צוקים, טרסות עתיקות, נקבות מים, חורבות הממשיכות להתגלות, ועונות פריחה מרהיבות של שקדיות, תורמוסים וכל פרחי הבר! 

מסלולי טיול במרחק הליכה

בחרנו 5 מסלולים מומלצים לחיבור עם הטבע המקומי בזמן שהייתכם אצלנו:

1. שביל נוף- עין מטע- שביל ישראל
מסלול מעגלי המתחיל באשרם, יוצא אל שביל נוף מרהיב, יורד אל עין מטע וחורשת הדקלים וחוזר למושב בשביל ישראל.
אטרקציות- נוף, פריחת שקדיות בחורף, חורשת הדקלים, עין מטע לשכשוך רגליים!
אורך המסלול: שעה וחצי.

2. המעיין הנסתר- עין נמלה
במרחק 5 דקות הליכה מהאשרם, מעיין נפלא לטבילה כל ימות השנה, צל כל היום. תיאור הדרך יינתן במקום.

 

3. שביל ישראל לעין מטע, עין תנור והחורבה הצלבנית
מסלול קל ושטוח, בעמק מרהיב על שביל ישראל אל חורשת הדקלים ועין מטע. משם נמשיך בעמק אל עין תנור – נקבה יפה בה עומק המים בין מספר סנטימטרים לחצי מטר תלוי בעונה. עצי תאנה יפיפיים, כיפיים לטיפוס וצל כל היום. מעבר לדרך עפר נבקר בחורבה הצלבנית שהיוותה את אכסנית הצליינים של חרבת חנות. נחקור את החורבה על חדריה המקומרים. נחזור באותה  הדרך למושב.
אורך המסלול: הלוך חזור – כשעה וחצי

4. שביל ישראל לחירבת דורבן 
נצא מהשער התחתון של המושב ונעלה בשביל ישראל עד לפסגת חירבת דורבן.
שם יתגלה לנו נוף 360 מעלות מגוש עציון ועד חופי תל אביב.
נרד בצד השני של החורבה ונחזור בדרך עפר אל רחוב הזית במושב.
אורך המסלול: מעגלי- שעתיים

5. מטע- יער תוסיא כהן. 
נעלה בכביש לכניסה למושב, לפני השער נפנה לדרך עפר שמאלה.
נלך בה כ10 דקות עד שנצא בשער אל היער.
שם נטייל במסלול מעגלי של שעה ביער יפהפה ומוצל עם פינת חמד ונופים מרהיבים. 
אורך המסלול: כשעה וחצי.

אטרקציות מקומיות

מקומות מומלצים נוספים במרחקי נסיעה קצרים:

בית גוברין ותל מרשה

טיול קליל לכל המשפחה בתל מרשה ובבית גוברין, בין בורות מים, בתי בד, מערות פעמון ובנייני מגורים קדומים. סיור מעל האדמה ומתחת לה, בעולם תת-קרקעי מסתורי ומרתק במיוחד!
אורך המסלול: כשני קילומטרים עם אפשרות להארכה.
משך המסלול: כשלוש שעות.
קישור למיקום במפה

מערת הנטיפים

מערת הנטיפים שׂורק, הידועה גם בשם “מערת אבשלום”, היא מערת נטיפים הנמצאת בהרי יהודה, כשלושה קילומטרים ממזרח לעיר בית שמש, בלב שמורת טבע במורדות המערביים של הרי יהודה, סמוך לנחל שורק.
מרחק ממטע: 15 דק׳ נסיעה (14 ק״מ).
קישור למיקום במפה

תל בית שמש

תֵּל בֵּית שֶׁמֶש הוא תל קדום הממוקם ממערב לעיר בית שמש של ימינו, צמוד לכביש 38, בין צומת הכניסה הצפוני לצומת הכניסה הדרומי לבית שמש. התל מזוהה עם היישוב המקראי בֵּית שֶׁמֶש.
אורך המסלול: חצי שעה עד שעה.
מרחק ממטע: 20 דק׳ נסיעה (17 ק״מ)
קישור למיקום במפה

תל מרשה מוכר עוד מהמקרא. הוא מוזכר ברשימת ביצורי רחבעם מלך יהודה (דברי הימים ב’, פרק י”א, 5-12) וכאתר התרחשותו של הקרב בין זרח לבין אסא מלך יהודה. בקיץ התל צרוב שמש והטמפרטורות בו גבוהות, אך מתחת לפני השטח ממתין לנו עולם שונה לחלוטין, מופלא, מסתורי ו…צונן.
מראש התל נשקפת תצפית טובה לכל העברים. במזרח ניתן לראות בבירור את התרוממותם של הרי יהודה ובמערב את השפלה לעבר מישור החוף.

דרומית-מזרחית לתל נמצאת מערכת הבורות הגדולה המכונה 61, אשר מהווה את אחת מגולות הכותרת שבמרשה. היא מאפשרת להתרשם מהמכלול התת-קרקעי שנמצא תחת בתי העיר העתיקה ונעלם כמעט לחלוטין מעיניו של הצועד בשטח. יש בה בורות מים, חדרי אחסון, אמבטי רחצה, בית בד, מערות פעמון בהן ניכרים היטב סימני החציבה, מחילות מסתור וארובות מילוט.

כדאי מאוד לבקר גם בחלקו האחר של הפארק, הנמצא מצפון לכביש מס’ 35, בסמוך לקיבוץ בית גוברין. במקום שרידי ביצורים צלבניים וכנסייה שהפכה למסגד. שרידים מוקדמים יותר שייכים לעיר הרומית אווטרופוליס. הגדול והבולט שבהם הוא מבנה האמפיתיאטרון, שהוא השמור והיחיד שנחפר במלואו בארץ.

אמנם המערה אינה בין מערות הנטיפים הגדולות בעולם, אך היא עשירה במגוון רחב של נטיפים וזקיפים.

פתח המערה נמצא ברום 385 מ’ מעל פני הים, אורכה המרבי 91 מ’, רוחבה המרבי 80 מ’ וגובהה המרבי 15 מ’ – סה”כ שטחה כ-4,800 מ”ר ונפחה כ-25,000
מטר מעוקב.

חלקי הזקיפים והנטיפים במערה הם בני יותר מ-300,000 שנה, ויש להם חשיבות בחקר האקלים הקדום של האזור . מחקר אשר נערך במערה מתעד את רעידות האדמה הגדולות באזור על פני 185 אלף שנים באמצעות תיארוך ליבות של נטיפים והצלבת נתונים עם אלה שהתקבלו מליבות של נטיפים שנלקחו ממערת הר טוב

התל ששטחו כ-30 דונם, יושב על פסגה בגובה 250 מטר מעל פני הים בנקודה אסטרטגית על ערוץ נחל שורק מצפון ונחל שמש ממערב עובדה שאפשרה אספקת מים סדירה ליישוב, אוכף מחבר את הפסגה לרכס ההרים הנמצא ממזרח.

נחל קטלב

נַחַל קְטָלָב הוא נחל אכזב באזור פרוזדור ירושלים. הנחל נמצא בחלק המזרחי של שמורת נחל שורק, ממערב לפסגת הר גיורא וכ-2 ק”מ מזרחה ממושב בר גיורא. שמו של הנחל נגזר מעצי הקטלב המצוי הנפוצים בו.
זהו מסלול מיוחד במינו וביופיו עם צמחיה מרהיבה ואוירה קסומה! מומלץ מאוד!
אורך המסלול: שעה עד שעתיים.
מרחק ממטע: 10 דק׳ נסיעה (6 ק״מ)

חורבת חנות

חוּרבַת חָנוֹת היא חורבה במורדות הרי ירושלים לקראת המעבר לשפלת יהודה, כקילומטר ממערב למושב מטע.
החורבה, הייתה אכסניה לעוברי דרכים מהתקופה הממלוכית, האכסניה שירתה את העוברים בדרך הקיסר, שהייתה חלק מהדרך הרומית מירושלים ובית לחם אל השפלה ואל בית גוברין, והפסיקה לתפקד במהלך התקופה העות’מאנית בארץ ישראל.
אורך המסלול: סיור מקומי בכנסיה (קצר). יש אפשרות למסלול קליל של הליכה בדרך הרומאית – כשעה וחצי. ויש אפשרות מסלול חזרה למטע גם כשעה – שעה וחצי.
מרחק ממטע: 4 דק׳ נסיעה (2 ק״מ).
קישור למיקום במפה

חורבת בורגין

בחורבת בורגין נערכו חפירות ארכיאולוגיות ובעקבותיהן קק”ל הפכה את המקום לאתר נוח לביקור עם מסלול מעגלי קצר. מסלול הטיול עובר במערת קבורה מימי בית שני, שרידי ביצורים, חללים תת קרקעיים ששימשו כמערכות מסתור, חללי אחסון, בורות מים, מתקנים חקלאיים ושרידים של מבני מגורים.
אורך המסלול: 
מרחק ממטע: 30 דק׳ נסיעה (22 ק״מ)
קישור למיקום במפה

בסמוך למושב בר גיורא ישנו מעיין בשם “עין גיורא” ממנו יורד הנחל בירידה תלולה כשני קילומטר לנחל שורק, שם עוברת מסילת הרכבת לירושלים. בנחל עוד שני מעיינות. עין קטלב הנמצא במורד הנחל, ועין דיר א-שיח’ הנובע במערה בצלעו המערבית של הנחל. במפגש עם נחל שורק נמצא בניין תחנת הרכבת בר גיורא. זו תחנה תפעולית עם מסילה כפולה למפגש בין רכבות וכן בעבר היה במקום מתקן לאספקת מים לקטרי קיטור, המים הגיעו מעין גיורא. עד למלחמת העצמאות היה שמה של התחנה “תחנת דיר א-שיח'” על שם הכפר דיר א-שיח’ ששכן ממערב סמוך לתחנה.

הגרסה המקוצרת למסלול (מעגלי): המסלול מתחיל ומסתיים לצד בית הקפה ״בר בהר״, (פינה מעולה למנוחה בסיום). הטיול הקטן והצנוע הזה יספק לכם כשעה, שעה וחצי או שעתיים של כיף בטבע. בלי יותר מדי דרמות או אתגרים – פשוט שיטוט בלב החורש, עם נופים יפים ושלווה נעימה שעושה טוב על הנשמה. תחילת (וסיום) המסלול היא בתחנת המידע של חניון נס הרים, בלב שמורת נחל שורק. כאן גם תוכלו להצטייד ברעיונות נוספים באשר לטיול באזור.

למסלול המלא:
המסלול הוא מסלול מנקודה לנקודה (קווי) ועל כן יש צורך בהקפצת רכבים. הנסיעה תיקח לכם כרבע שעה לכיוון. למידע נוסף – פנו אלינו ונשמח לייעץ לכם בהתאם.

בחפירה ארכיאולוגית שהתקיימה ב-1986 התגלה שלפני החאן התקיימה במקום כנסייה ביזנטית מהמאה ה-6.
מהכנסייה נותרה רצפת
פסיפס נאה הכוללת כתובת הקדשה, ציורים של שריגי גפן, כלים עם פירות ודמויות אדם וחיה שהושחתו.
הפסיפס נשמר בחלקו ומציע טעימה של התרבות באותה תקופה דרך נוף כנסיה אותנטי ומרשים.

אחת האטרקציות הגדולות היא מערכת מסתור מימי בר כוכבא שיש צורך בפנס כדי לזחול בה (הנאה מובטחת לילדים ומבוגרים כאחד).
חורבת בורגין עצמה נמצאת בראש הגבעה (בגובה 430 מטרים מעל פני הים) עם תצפית מרהיבה לסביבה.

פארק בגין

הפארק, שהוקם לכבוד ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל מנחם בגין ורעייתו עליזה, נמצא במבואות הדרום-מערביים של ירושלים, בסמוך למושב מבוא ולפארק עצמאות ארה”ב. האזור מאופיין בגבעות רמות המעוטרות בעצי חורש ים-תיכוני ועצי אורן שקק”ל נטעה. 
אורך המסלול: הטיול (משולב רכב והליכה קצרה ברגל)  הינו באורך של כ-12 ק”מ המתאים לכל משפחה יוצא משער בר גיורא בדרך הרכסים. הוא משלב נסיעה בכל סוגי הרכב עם טיולים קצרים ברגל. משך הסיור הוא בין שעתיים לשלוש שעות, בהתאם לעניין.
מרחק ממטע: 16 דק׳ נסיעה (8 ק״מ).
קישור למיקום במפה

עין חוד וחירבת עיטאב

מחניון נס הרים יוצאת מערבה דרך מסומנת אדום. יורדים בה לגיא רחב. בגיא משובצים מבני לולים ומצפון להם (מימין) נראים בתי מושב נס הרים. חורבת בית עיטאב מתנשאת ממול ונראית היטב מכאן.
בחורף תחזו כאן בפריחה החגיגית הלבנה-ורודה של עצי השקד, ועד תום האביב תוכלו ליהנות מפריחות מרהיבות של הכרכום וסתוונית היורה, רקפות ואפילו נרקיסים!
אורך המסלול: 2.5 ק״מ (שעתיים – שלוש).
מרחק ממטע: 20 דק׳ נסיעה (9 ק״מ)
קישור למיקום במפה

נחל מערה

מסלול הטיול בנחל מערה ומערת התאומים הוא מסלול טיול שבו תמצאו את כל הדרוש לטיול מוצלח: צעידה בערוץ נחל לצד בוסתנים, פריחות (בעונה), שרידי חורבה עתיקה, תצפיות מרהיבות, וגולת הכותרת – ביקור במערת התאומים, בה מתגוררת אוכלוסיית עטלפים ענפה ובתוכה מעיין.
מרחק ממטע: 25 דק׳ נסיעה (11 ק״מ)
קישור למיקום במפה

הפארק פותח בגישה אקולוגית המשלבת את ערכי טבע בתשתית הנופש תוך דאגה לצרכי החי והצומח, לרווחת המטיילים והמבקרים במקום.

הגישה יכולה להיות דרך שער בר גיורא – נמצא כקילומטר אחד ממזרח לכניסה לישוב בר גיורא, על כביש 386 ליד סימן הק”מ ה-15, ליד תחנת הכיבוי.

שימו לב!
מסלול הטיול מבוסס על נסיעה בדרך עפר ביער. הדרך אינה עבירה מספר ימים לאחר גשם, ובשאר ימות השנה יש לנהוג בה בזהירות רבה.
שביל ההליכה בעין יואל הוא כ-45 דקות בכל כיוון. השביל העובר בנחל קובי הוא כ-30 דקות.

בחודשי הקיץ יש במקום זה שפע של שיחי פטל קדוש.

הסבר מפורט: חניון נס הרים נמצא בין המושבים נס הרים ובר גיורה (כביש 3866). זהו חניון גדול של קק”ל ובו שולחנות פיקניק, מתקני שעשועים לילדים ומסלול נגיש לבעלי צרכים מיוחדים. בבית הקפה בר בהר יש מזנון ושירותים.
בחלקו העליון של החניון, ליד מגרש משחקים, יוצא מערבה שביל מסומן שחור, שבתחילתו שלט גדול. יורדים עם השביל בסדרה של מדרגות ויוצאים מתוך יער האורנים לחורש של אלה ואלון מצוי. לאחר כ-200 מטר במורד מתאחד השביל עם דרך עפר מסומנת אדום ומתעקל ימינה. ממשיכים עוד כ-100 מטר, והשביל השחור נפרד מהדרך האדומה ועולה שמאלה (דרומה) לקבוצת מערות טבעיות שעל השלוחה. אחרי עלייה מתונה של כ-200 מטר פונה השביל מערבה, תוך שהוא עובר בין טרסות חקלאיות נטושות ועשרות עצי שקד.

נחל מערה הוא אחד משלושה נחלים, הנמצאים בתחומי שמורת נחל דולב, לצד נחל דולב ונחל אוזן, יורדים מהרי ירושלים ממזרח למערב ומתנקזים אל נחל זנוח המתחבר לנחל שורק, שזורם עד לים התיכון. נחל מערה הוא ערוץ באורך כ-8 ק”מ. ראשיתו בגיאיות רדודים באזור המטעים של המושבים בר גיורא ונס הרים, בהמשכו הערוץ מעמיק וגדותיו יוצרים מצוקים מרשימים עד שהוא מתנקז בשפלה לנחל זנוח, מיובלי נחל שורק.

אורך המסלול

– מסלול שאורכו כ-7 ק”מ ומשכו 4-6 שעות: מסלול לא קשה להליכה, המתאים למשפחות. המסלול המלא אינו מעגלי ויש להשאיר רכב בסוף המסלול, כמתואר מטה.
– מסלול קצר יותר – אורכו כ-3 ק”מ: מסלול מעגלי שמתאים למשפחות, וכולל ביקור בחרבת בית עיטאב ועין חוד. (הביקור במערת התאומים נעשה בנפרד).

המסלולים מרהיבים ביופיים כל השנה, אך בחודשי החורף (נובמבר-מרץ) מערת התאומים סגורה כדי להגן על העטלפים המתגוררים בה וישנים את שנת החורף.