מרק לובייה וירוקים מהגינה
מרכיבים (4-6 סועדים):
– 1.5 כוס שעועית לובייה יבשה, מושרית לילה במים
– ירוקים טריים: קערה בינונית מלאה במנגולד/עלי סלק/תרד/קייל
– 1 לימון סחוט
– תבלינים: בהרט, מוסקט, כוסברה טחונה, הל טחון, מלח, פלפל שחור
– שמן זית
אופן ההכנה:
• שוטפים היטב את הלובייה לאחר ההשרייה ומעמידים לבישול בסיר, מכוסה במים רותחים (3-4 כוסות).
• לאחר הרתחה ראשונה (5-10 דק’) והוצאת קצף שעלה בסיר, מוסיפים 0.5-1 כפית שטוחה מכל תבלין, מלבד מהמלח! מבשלים על אש בינונית לעוד כ30-45 דק’ לריכוך מוחלט של השעועית.
• במקביל שוטפים וחותכים את הירוקים לרצועות רחבות: תרד מספיק רק להפריד מהגבעולים, גבעולי ועלי הסלק/מנגולד יש להפריד ולקצוץ דק יותר.
• במחבת חמה, מטגנים את הגבעולים הקצוצים במעט שמן ומתבלים עם אותם התבלינים לפי הטעם.
• לאחר שהשעועית התבשלה היטב, מוסיפים את הגבעולים המטוגנים ושאר הירוקים. מוסיפים מים לפי הצורך והמרקם הרצוי – אפשר להשאיר את המנה כתבשיל סמיך יותר או להוסיף מים למרק דליל יותר.
לאחר הוספת הירוקים וערבוב ניתן לכבות את האש. יש להוסיפם בסמוך להגשת המרק כך שטריות הירק תשאר והוא לא יתבשל לגמרי.
• מוסיפים מאותם התבלינים לפי הצורך, 2-3 כפות שמן זית, מיץ לימון סחוט ומלח.
לבריאות!
מטבוחה ביתית
מרכיבים:
– 5 עגבניות רכות גדולות
– 1 כוס/סלסלה עגניות שרי תמר – רצוי רכות
– 2 פלפלים אדומים
– 0.5 חציל קטן (אופציונלי)
– שורש ג’ינג’ר טרי (זנגביל). 1 אצבע=2 כפות קצוץ לאחר קילוף
– ¼ כוס שמן קנולה/ אחר
– תבלינים: פפריקה מתוקה, כמון טחון, כוסברה טחונה, 3-5 פרוסות לימון טרי, מלח.
אופן ההכנה:
• חותכים את העגבניות והפלפלים קוביות גדולות, עגבניות שרי לחצאים.
• מטגנים במחבת רחבה וחמה עם שמן כפית גדושה פפריקה, כפית שטוחה כמון וכוסברה, פרוסות לימון.
• מוסיפים לאחר 2-3 דק’ פלפלים קצוצים+קוביות חציל בינוניות-קטנות. מטגנים היטב.
• מוסיפים את העגבניות והג’ינג’ר ומבשלים על אש נמוכה/בינונית כ30-45 דק’, ללא מכסה. מערבבים כל כמה דק’.
• לאחר שהעגבניות התפרקו מוסיפים 1 כפית מלח.
המטבוחה מוכנה כשיש סמיכות רצויה ורוב נוזלי העגבניות הצטמצמו. אפשר לתבל עוד בסוף הבישול לפי הטעם.
בתאבון!
ריבועיות לימון וקוקוס טבעוניות
מרכיבים:
– קמח כוסמין/חיטה מלא 1/2 ק”ג
– אבקת אפייה 1 שקית
– תבלינים: גרידת לימון משני לימונים, ג’ינג’ר
– ¾ כוס סוכר חום/ סוכר קוקוס
– 1 כפית תמצית וניל
– ½ כוס שמן קוקוס
– ¼ כוס שמן קנולה/זרעי ענבים
– ½ כוס חלב שקדים, אורז או קוקוס
– 3 כפות טחינה גולמית מלאה
– ½ כוס קוקוס טחון יבש
– 1 מיץ לימון סחוט טרי
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל180 מעלות.
• מערבבים את כלל היבשים יחד בקערה או מעבד מזון.
• מוסיפים את הרטובים (מהרסק ומטה) ומערבבים היטב עד לקבלת עיסה בצקית אחידה. אם יבש מדי- להוסיף מעט יותר חלב ושמן, עם רטוב מידי להוסיף מעט קמח.
• מרדדים את הבצק הפריך על נייר אפייה לעובי ½ ס”מ. וחותכים עם סכין חדה ריבועים בקוטר 5-6 ס”מ (בלי להפריד אותם זה מזה).
מכניסים לתנור ואופים לכ10-15 דקות עד להשחמת העוגיות (הן עדיין יהיו רכות מעט מבפנים ויש להוציא על מנת שיתקררו ויהפכו לקריספיות לאחר הקירור).
• כשהן יוצאות חמות, מזגגים מעל עם מזלג סילאן או דבש ומניחים לקירור.
• לאחר כחצי שעה לפחות שהן מתקררות מסדרים להגשה.
מתאים בימים הקרירים עם כוס תה חמים ומהביל 🙂
אחרון חביב (מאוד)… מרק חרירה עשיר
מרכיבים (10 סועדים):
– 100 גרם גרגירי חומוס מושרים למשך לילה במים
– 4 כפות שמן קנולה או חמניות
– 1 שומר גדול קצוץ לקוביות
– 2 גזרים גדולים קלופים וקצוצים לקוביות קטנות
– שורש סלרי קצוץ לקוביות קטנות
– 3 גבעולי סלרי פרוסים לעיגולים
– 8-10 עלי מנגולד שטופים וקצוצים לרצועות דקות
– 1 תפוח אדמה קלוף וקצוץ לקוביות קטנות
– שליש כוס עדשים ירוקות גדולות
– שליש כוס עדשים כתומות
– 2 עגבניות קלופות ומרוסקות
– כוס פטרוזיליה קצוצה
– כוס כוסברה קצוצה
– תבלינים: כפית כמון, חצי כפית כורכום, חצי כפית גרגירי כוסברה, חצי כפית פלפל שחור, רבע כפית פפריקה חריפה, כפית וחצי מלח גס, חצי לימון סחוט או יותר
– שני שליש כוס אטריות דקיקות למרק (אופציונלי)
הוראות הכנה:
• מבשלים את גרגירי החומוס בסיר עם ליטר וחצי מים, מסירים קצף ומבשלים ארבעים דקות או עד ריכוך. שומרים את מי הבישול.
• בזמן בישול החומוס, מטגנים בסיר גדול עם שמן את השומר עד שקיפות. מוסיפים קוביות גזר, שורש סלרי, וגבעולי סלרי וממשיכים בטיגון עוד 15 דקות או עד שהירקות משחימים מעט.
מוסיפים מנגולד, תפו”א ואת שני סוגי עדשים, וממשיכים בטיגון עוד 5 דקות.
• מוסיפים עגבניות מרוסקות, עשבי תיבול ואת כל התבלינים, למעט המלח ומטגנים שתי דקות.
• מוסיפים את גרגירי החומוס יחד עם מי הבישול שלהם, ומוסיפים עוד ליטר מים (בסך הכל צריך להוסיף 2 ליטר מים) ומבשלים ארבעים דקות.
• מוסיפים מלח וממשיכים בבישול עוד רבע שעה.
• מוסיפים מיץ לימון, אטריות, סוגרים את מכסה הסיר ומכבים את האש.
לאחר שתי דקות מתקנים תיבול ומגישים.
אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:
תבשיל טופו וקוביות סלק, מרק מינסטרונה מחמם לב, פשטידת תפו”א וקישואים ואורז קאשמירי.
הכנתם מתכון? השאירו תגובה למטה או שתפו תמונה.
נשמח לראות מה אתם מבשלים!