דוסה
לאפה הודית שנמכרת בכל פינת רחוב בהודו, ואפשר למלא בכל תבשיל, ממרח או סלט שאוהבים. קלילה, אוורירית, פריכה ו- ללא גלוטן!
מתכון מנצח לדוסה מהירה ופשוטה, אבל עדיין טעימה מאוד.
אזהרה יחידה: את הדוסה הזאת יש לאכול די מהר אחרי ההכנה כי היא נוטה להתקשות בעמידה.
מרכיבים: (תוספת ל4-6 סועדים)
– 1 כוס אורז בסמטי
– 1 כוס עדשים כתומות או כוסמת ירוקה
– תבלינים: כמון טחון, מלח.
אופן ההכנה:
• משרים לילה לפני בקערה את האורז והכוסמת או העדשים יחד, מכוסים במים.
• בבוקר, או כ-30 דקות לפני הארוחה, טוחנים את התערובת המושרית היטב עם בלנדר מוט. אם התערובת ספחה את כל המים מומלץ להוסיף כחצי כוס מים. אם נשארו, אין צורך להוסיף.
• תוך כדי הטחינה מוסיפים כפית מלח וכפית שטוחה של כמון טחון.
• כשהבלילה במרקם אחיד ומוקצף מעט (גרגירי האורז גרוסים היטב), מחממים מחבת שטוחה ואיכותית (חשוב שתהיה טפלון או ציפוי קרמי שמאפשר טיגון ללא שמן).
• כשהמחבת ממש רותחת, מעבירים סיבוב עדין של נייר ספוג בשמן.
• לטיגון הדוסה: יוצקים במרכז המחבת מצקת שלמה של הבלילה. בתנועה סיבובית מהירה, עם תרווד, מורחים את הבלילה מהמרכז כלפי הצדדים, ליצירת עיגול, כמו קרפ. חשובה התנועה המהירה בכדי שיווצרו בועות על פני השטח והדוסה תישר אוורירית ולא דחוסה.
לאחר כ3-4 דקות מגרדים בעדינות מסביב לשוליים והופכים את הדוסה לצד השני.
לאחר עוד דקה, כשהשחימה מעט משני הצדדים- מסירים לצלחת ומכסים במגבת לחה כדי לשמור על החום והטריות עד להגשה.
ניתן למרוח מעט גהי (חמאה מזוקקת) או שמן בין שכבות הדוסה המוכנות.
מומלץ להגיש ע”פ המסורת בתוספת תבשיל ירקות מסאלה, סאבג’י או כל סגנון אחר לטעמכם.
בתאבון!
צ’אטני עגבניות שרי
מטבל הודי מתובל וטעים בטירוף. ישנן וריאציות רבות. תוספת טעם וצבע נפלאה לכל ארוחה!
מרכיבים:
-4 עגבניות בינוניות חתוכות גס
– 2 חופנים של עגבניות שרי (אדומות או צבעוניות)
– חציל קטן
– תבלינים (כפית שטוחה מכל אחד, לכתוש יחד במכתש ועלי/מטחנת תבלינים): מקל קינמון, זרעי כמון, תרמילי הל, זרעי כוסברה, ציפורן, פלפל שחור שלם
אופציונלי: 5-10 עלי קארי טריים, כף פפריקה, כפית כורכום טחון.
– 2 כפות סוכר חום
– 4 כפות שמן
– מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
• קוצצים את החציל לקוביות קטנות, את העגבניות גס ואת עגבניות השרי לחצאים.
• מחממים את השמן בסיר ומוסיפים את תערובת התבלינים הכתושים. מטגנים כ10 שניות, מוסיפים את זרעי הכמון ועלי הקארי הטריים ומטגנים עד שהם משחימים.
• מוסיפים את החצילים ומטגנים אותם עם התבלינים עד שמתרככים.
• מוסיפים את העגבניות הרגילות ומערבבים. ניתן להוסיף פפריקה וכורכום טחון.
• לאחר שהעגבניות מתפרקות (כ10 דק בישול על אש בינונית-נמוכה) מוסיפים את עגבניות השרי ומבשלים עוד 5 דקות.
• מוסיפים את הסוכר והמלח, מערבבים וממשיכים לבשל ללא מכסה 10-15 דקות נוספות – עד שהצא’טני מסמיך.
כשהצא’טני מוכן מניחים לו להתקרר לפני ההגשה.
קיצ’רי : תבשיל אורז ושעועית מאש הודי
השילוב של אורז וקטניה (ישנן וריאציות שונות) ותבלינים יוצר מנה מזינה וקלה מאוד לעיכול.
באיורוודה קיצ’רי הוא המזון המועדף לשימוש בדיאטת מונו (אכילה של סוג מזון אחד בלבד) או תוך כדי ביצוע תוכניות ניקוי רעלים כגון פנצ’ה-קרמה. לקיצ’רי השפעה מאזנת על כל 3 הדושות.
זו מנה בעלת איכויות רבות אך היותה מהירה וקלה להכנה הופך אותה לפופולרית כמעט בכל אורח חיים.
מרכיבים: (4-6 סועדים)
– 1 כוס אורז בסמטי
– 1 כוס שעועית מאש (מומלץ מונבטת)
– 1 גזר
– 2-3 גבעולי סלרי עלים
– ½ שומר ו/או שורש פטרוזיליה
– אופציונלי: 1-2 תפו”א קטנים.
– מיץ סחוט מלימון 1
– שמן זית או גהי (חמאה מזוקקת) או שמן שומשום
– תבלינים: (כפית מכל אחד) זרעי כוסברה, זרעי כמון, זרעי שומר, תרמילי הל, זנגביל טרי או יבש, כורכום, פלפל שחור גרוס, מלח.
אופן ההכנה:
• משרים את שעועית המאש במים לילה לפני.
אפשרות החלפה: אם לא השריתם או לא אוהבים מאש, אפשר להמיר לעדשים כתומות או אורד-דאל ללא השרייה מראש.
• שוטפים טוב את האורז ומסננים
• חותכים דק וקטן את שורש הפטרוזיליה, השומר והגזר.
• קוצצים את הסלרי לפרוסות דקות. אם רוצים להוסיף תפו”א – חותכים לקוביות ס”מ 1-2.
• בסיר, מחממים 2-3 כפות שמן/חמאה לבחירתכם. מפרקים את תרמילי ההל, כותשים מעט את התבלינים השלמים ומטגנים את התבלינים הנ”ל, בלי המלח.
• מוסיפים לטיגון את הירקות הקשים והסלרי הקצוצים ומערבבים היטב.
• לאחר השחמה (3-5 דק’) מוסיפים את המאש או העדשים והאורז המסונן. ממשיכים לטגן ולערבב עד שרוב גרגירי האורז מחליפים גוון משקוף ללבן.
• מרתיחים מים. מוסיפים כ-3 כוסות מים רותחים ומערבבים.
• מכסים, ומבשלים על אש בינונית/נמוכה כ-10 דקות. מערבבים שוב. מוסיפים מים לפי הצורך, כ0.5-1 כוס, כך שהכל יתבשל לגמרי ויגיע למרקם עיסתי.
• ממשיכים לבשל על אש נמוכה לעוד מספר דקות, מוסיפים מלח.
• מוסיפים את מיץ הלימון, מעט כוסברה טרייה קצוצה ושמן זית/חמאה.
בתאבון!
אלו גובי מאטר (תבשיל תפו”א, כרובית ואפונה)
אלו גובי מטר הוא תערובת של תפוחי אדמה (אלו), כרובית (גובי) ואפונה ירוקה (מטר) בקארי מבוסס עגבניות.
תבשיל פשוט ובריא.
בגרסה שלנו אופים את תפו”א והכרובית בתנור כדי למנוע את התפרקותם בבישול ארוך ולשמר מקסימום טעם. הרוטב מתבשל בצד, ובסוף נאחד אותו עם הירקות בבישול קצר.
מרכיבים: (4-6 סועדים)
– 2-3 כפות שמן
– 4 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לקוביות
– 1 ראש כרובית חתוך לראשים קטנים
– 1 שומר קצוץ גס
– אצבע ג’ינג’ר מקולפת ומגורדת בפומפיה גסה
– 3 עגבניות גדולות קצוצות גס
– כוס אפונה מושרית
– תבלינים: 1 כפית זרעי חרדל, 1 כפית זרעי כמון, 1 כפית זרעי כוסברה, 1 כף קארי/חוויג’ למרק
– מלח פלפל על פי טעם
– מים על פי צורך
אופן ההכנה:
• לתבל תפו”א וכרובית בזרעי כוסברה כתושים וקארי/חוויג’ למרק ולהכניס לתנור עד לריכוך בינוני. לא לרכך לגמרי כי ימשיכו לבישול קצר ברוטב. להעביר לקערה ולהניח בצד.
• לחמם שמן בסיר על אש בינונית-חלשה ולטגן זרעי חרדל וזרעי כמון. כשהם מחליפים צבע ומשתחררת ארומה טעמים קלה- להוסיף ג’ינג’ר ועגבניות, ולבשל כ10-15 דקות עד שהעגבניות מתפרקות.
• מוסיפים את הירקות המבושלים ואת האפונה המושרית ומערבבים היטב. במידת הצורך, ניתן להוסיף קצת מים, ולבשל על אש קטנה כ10-15 דקות נוספות או עד שהירקות רכים (אבל לא מתפרקים!).
להגיש חם עם אורז בצד
אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:
מרק ברוקולי עשיר, רטטוי טופו טבעוני, ריזוטו סלק חגיגי ולאדו מרציפן הודי.
הכנתם מתכון? אנא השאירו תגובה למטה או שתפו תמונה.
נשמח לראות מה אתם מבשלים!