אורז ומוקפצים

אורז אדום מתקתק

מרכיבים (4-6 סועדים):

– 2-4 גזרים מגוררים גז או חתוך ל”גפרורים”

– שומר אחד קצוץ לקוביות קטנות.

– צימוקים. חופן או יותר

– שקדים קצוצים- 50 גר או יותר

 

אופן ההכנה: 

  • עם קצת שמן קוקוס מקפיצים את השומר והגזר יחד בסיר, תוך כדי ערבוב
  • מוסיפים שקדים וצימוקים ואת האורז, מערבבים היטב.
  • מוסיפים 1.5-2 כוסות מים רותחים.
  • מתבלים במלח, אגוז מוסקט ובהרט (לפי הטעם בעדינות), מכסים ומבשלים על להבה נמוכה.

גרסה נוספת:  

  • לבשל את האורז לחוד (אורז+ מים+ מלח)
  • לבשל את תערובת הירקות לחוד עם הצימוקים והשקדים ולערבב בסוף הבישול. (מתאים גם לשדרוג שאריות אורז מכל סוג).

בשמחה!



ריזוטו סלק

ריזוטו סלק חגיגי

מנה לא שגרתית ומרשימה בצבעוניותה העזה. הסלק והאורז האדום מחמיאים אחד לשני, ויוצרים שילוב טעמים מתקתק-אגוזי נפלא.

 

מרכיבים:

– אורז בר ואורז אדום (אפשר מיקס חצי-חצי, 2 כוסות סכ״ה)

– 2 סלקים טריים

– שומשום רגיל ושחור, קצח – קלויים יחד במחבת. 

– תבלינים: טימין טרי/יבש, מלח, פלפל, שמן שומשום קלוי

 

אופן ההכנה:

• מרתיחים מים לבישול האורז. מחממים תנור ל180-190 מעלות.

• חותכים את הסלקים (הקלופים) לקוביות קטנות, מתבלים במעט שמן חמניות, מים, מלח, טימין.

• מכניסים לתנור החם וצולים עד שהם מתרככים. (20-30 דק׳)

• בסיר בישול מטגנים את האורז היטב עם 2-3 כפות שמן שומשום, 3-5 דק׳ עד שמשחים.

• מוסיפים כ-4 כוסות מים רותחים ומבשלים ללא מכסה, על אש גבוהה ל3-5 דקות ועל אש נמוכה עם מכסה.

לאחר כ10 דקות, כשהאורז מבושל למחצה והמים נספגו, מוסיפים עוד כוס מים רותחים וממשיכים לבשל ללא מכסה, תוך כדי ערבוב עדין, עד שהאורז רך ודביק. 

• מתבלים במלח, טימין ופלפל לפי הטעם, מוסיפים את זרעי השומשום והקצח, את הסלק הצלוי מהתנור ומערבבים היטב לתבשיל אחיד וחגיגי.

• מומלץ להגיש בתוספת שומשום, פטרוזיליה קצוצה/ גבינת עיזים/טבעונית מלמעלה.

טזניה

טנזיה – תבשיל פירות יבשים ואגוזים מתקתק

תוספת מפוארת ועזת טעמים המגיעה מהמטבח המרוקאי. היא מסמלת שפע ונהוג לאכול אותה בערב ראש השנה לשנה מתוקה. כל המרכיבים יחד יוצרים מנה מתוקה אך מאוזנת, טעימה במיוחד, נמסה בפה מצד אחד (הפירות היבשים ושומר) ומצד שני קראנצ’ית ופריכה (אגוזים).

 

מצרכים (4-6 סועדים): 

– 2-3 שומר

– פירות יבשים: 8-10 משמשים מיובשים, 8-10 שזיפים מיובשים, חופן חמוציות, חופן צימוקים.

לגיוון- אפשר לשלב פירות יבשים נוספים שאוהבים: דבלים, תמרים, אננס טרי…

– 2 כוסות תערובת של אגוזים: שבבי שקדים, אגוזי מלך, קשיו, פקאן, גרעיני חמניות…

– 1/2 כוס סילאן

– תיבול: 1 כפית כמון, כורכום, קינמון

– 2 כוסות מים

– מלח, פלפל, שמן זית

 

אופן ההכנה:

  • חותכים את הפירות היבשים לרצועות בעובי 2-3 ס”מ ומשרים אותם בקערה עם מים רותחים.
  • חותכים את השומר לרצועות דקות (לא קוביות), ומטגנים אותו במעט שמן ועל אש נמוכה, עד שמתרכך ונעשה שקוף. זה לוקח זמן. חשוב לערבב מידי פעם ולהשגיח שלא יישרף.
  • כשהשומר מוכן, מסננים את הפירות היבשים ומוסיפים אותם, יחד עם התיבול, הסילאן ו 2 כוסות מים. מבשלים עם מכסה סגור עד שהנוזלים כמעט מתאדים והרוטב מצטמצם.
  • בינתיים קולים את האגוזים על מחבת יבשה (בלי שמן). עדיף כל סוג בנפרד כדי להתחשב במידת החום ומשך הזמן המתאימים לו, ובשלמותם, כי חלקים קטנים ישרפו מהר. כשהם מתקררים אם יש אגוזים גדולים מידי שוברים/קוצצים אותם מעט.
  • מוסיפים את האגוזים לפירות היבשים ומערבבים (עדיף עם 2 כפות בו זמנית על מנת לא לפרק את הפירות היבשים). סוגרים את המכסה ומבשלים על אש נמוכה לעוד 2-3 דקות.
  • כבו את האש וקררו את הטנזיה. אפשר לאכול חם או קר. מומלץ להגיש מסודר יפה במעגל מעל לאורז/ קוסקוס נקי.

בתיאבון!



אורז קשמירי 2

אורז קשמירי

מטבח צפוני קצת אחר הוא המטבח הקשמירי, שנולד מהשפעות של הצבאות הפרסיים והערביים שפלשו להודו מעת לעת. האורז הקשמירי התפרסם בצבעוניות, בארומתיות אגוזית ובעושר התוספות שבו.

מנה טעימה להפליא ועדיין פשוטה מאוד להכנה.

 

מרכיבים:
– אורז בסמטי לבן/מלא 1.5 כוס
– פירות יבשים: שזיפים מיובשים, צימוקים שחורים, דבלים (כחצי כוס סכ״ה)
– שקדים/אגוזי מלך (150 גר׳ סכ״ה)
– תבלינים: ציפורן טחון, הל טחון/שלם, קנמון 2 מקלות, פלפל שחור, גרם מסאלה, מלח.
– 2-3 כפות שמן קוקוס

אופן ההכנה:
• קוצצים את הפירות היבשים לחתיכות גדולות/ פרוסות.
• שוטפים את האורז במים ומסננים.
• מטגנים את התבלינים (כחצי כפית מכל תבלין) בשמן הקוקוס ומוסיפים את האורז לטיגון.
• מרתיחים מים לבישול.
• לאחר 3-5 דק טיגון מוסיפים את המים והפירות היבשים ומבשלים עד שמוכן (20-30 דקות).
• קוצצים וקולים במחבת את השקדים/אגוזים.
• כשהאורז רך ומוכן, מוסיפים את השקדים ומערבבים היטב.
• מגישים עם תוספת צימוקים/שקדים שלמים מלמעלה.
בתאבון!

מקלובה מלכותית

מאקלובה

יש מנות שאין מה להכביר במילים – הן מדברות לגמרי בעד עצמן… אז הנה היא, בגרסה הצמחונית יוגית שלנו – ה מ ק ל ו ב ה !

מרכיבים: (ל8-10 סועדים)
– 3 כוסות אורז בסמטי
– 3-4 תפו״א
– 2-3 בטטות
– 1 חציל
– 2-3 עגבניות
– 1 שומר
– שמן זית, שמן חמניה
– תבלינים: תערובת תבלין למקלובה (או: תערובת ראס אל חנות/בהרט), קינמון, כוסברה טחונה, פלפל שחור, מלח, זרעי חמניה ו/או שקדים קלופים

אופן ההכנה:
נקדים ונאמר שבאופן מסורתי – נהוג לטגן את הירקות (שורש וחציל) לפני הרכבת המקלובה, אך מצאנו דרך מועדפת בריאותית והיא לצלות את הירקות בתנור.
עדיין בשמן, רק פחות, לבחירתכם!

• מחממים תנור ל180 מעלות.
• חותכים את ירקות השורש לעיגולים בעובי 1-2 ס״מ.
• פורסים את החציל והעגבניות לפרוסות 0.5 ס״מ.
• פורסים את השומר לרצועות דקיקות.
• את כלל הירקות שמים בקערה גדולה עם כ0.5 כפית מכל תבלין, וכפית גדושה מהתערובת למקלובה/בהרט. מוסיפים כחצי כוס שמן רגיל וחצי כוס שמן זית ומערבבים היטב.
• פורסים בתנבניות אפיה- רצוי את התפו״א ובטטה בנפרד מהירקות הסולניים (חציל,עגבניה) והשומר מפאת זמן אפייה שונה.
• צולים בתנור לכ-10-20 דק׳. הם צריכים להיות עשויים למחצה ולא מבושלים ורכים לגמרי.
• משרים את האורז במים רותחים.
• כאשר הירקות מוכנים ויצאו מהתנור – מסדרים אותם בסיר רחב ומשומן, ראשית העגבניות, אח״כ החצילים, תפו״א והבטטה- כחצי מהכמות.
• מוסיפים את האורז המושרה מעל הירקות, ומעליו את שאר הירקות בסידור יפה.
• מכסים במים רותחים (כ6-7 כוסות מים).
• מומלץ לכסות בצלחת שיכולה להיכנס לתנור ונכנסת בתוך הסיר בלחץ על הירקות.
• אם ניתן להכניס את הסיר לתנור – מומלץ לאפות את המקלובה לכ45 דק׳-שעה. אם לא, ניתן לבשל על הגז, להביא לרתיחה ולהמשיך לבשל על אש נמוכה לכ45 דק׳, עד שהאורז מבושל.
• מומלץ לצנן מעט לפני הגשה. כשמגישים – מצמידים מגש רחב מקוטר הסיר (מתכת/קרמיקה) ובזהירות הופכים את הסיר על המגש. מגישים עם צד העגבניות למעלה בקישוטי זרעים/שקדים קלויים ופטרוזיליה קצוצה. 

בתאבון!




vermicelli-noodle-salad

מוקפץ אטריות שקופות

מוקפץ שילדים אוהבים!

מצרכים: 

– חבילה של איטריות שקופות דקות (משעועית או אורז)

– ירקות חתוקים דק: שומר, גזר, ברוקלי, גמבה, קצת כרוב (אפשר גם זוקיני, וכרובית אם אוהבים)

– רוטב סויה

– סילאן

– קצת שמן שומשום קלוי

– כף לימון

– חופן זרעי חמניה או קשיו

 

אופן ההכנה:

– מבשלים את האיטריות השקופות במים רותחים 2-3 דקות ומסננים.

– מקפיצים את הירקות עם הרוטב סויה ושאר המצרכים (כמה דקות, שייארו קרנצ’יים)

– מוסיפים את האטריות ומקפיצים עוד 2 דקות שיספגו את הטיבול

* לאקסטרה קרנץ’ קולים 2 דקות במחבת ללא שמן חופן זרעי חמניה או קשיו שבור ומפזרים למעלה



מוקפץ ירקות- פאד תאי

מתכון למוקפץ ירקות (פאד תאי)

מרכיבים: (ל6-8 מנות)
– כרוב לבן (קטן)
– 4-5 גזרים
– ⅓ חבילה שעועית ירוקה קפואה/טרייה בעונה
– קשיו קלוי
– גינג׳ר
– שמן קוקוס
– לרוטב: 3 כפות סויה (ללא גלוטן), 1 כף גדושה חמאת בוטנים, 1 כף סילאן, ¼ כוס מיץ לימון

אופן ההכנה:
• חותכים את הכרוב והגזר לרצועות דקות.
• מחממים ווק על להבה חזקה וגדולה (טורבו למי שיש)
• בווק מחממים 3-4 כפות שמן קוקוס, עליו מטגנים מעט 1 כף ג׳ינג׳ר טרי קצוץ
• מוסיפים הגזר ומקפיצים לכ-5 דקות, אם יש מקום בווק- מוסיפים את הכרוב ומקפיצים יחד לעוד כדקה-שתיים. (אם אין מקום, מורידים את הגזר ועושים הכרוב בנפרד).
• מוסיפים את השעועית הירוקה לאחר שהופשרה אם מהקפאה…
• מערבבים היטב ומכבים את האש.
• מערבבים בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב, משקשקים היטב.
• לפני הגשה מערבבים חצי מהרוטב לתוך המוקפץ וחצי נוסף מוזגים מלמעלה עם הקשיו הקלוי.
• ניתן להוסיף למנה זו אטריות אורז דקות/עבות, שבושלו ושומנו עם שמן קוקוס/שומשום. 

דפי אורז ממולאים

דפי אורז ממולאים במוקפץ ירקות

מנה נהדרת וקלילה שעשויה מדפי אורז דקיקים במילוי ירקות פריכים.

מצויינת כמתאבן חגיגי ומקורי, נטולת גלוטן, ואפילו- כשרה לפסח 

 

כמה טיפים לגלגול מוצלח: עובדים בכל פעם עם דף אחד.

טובלים בצלחת עם מים חמימים לריכוך, ממלאים, מגלגלים ומניחים במקום שבו הוא לא יידבק,

למשל תבנית מרופדת בנייר אפייה או כלי משומן.

שמנו בין הממולאים כדי שלא ידבקו אחד לשני.

 

מצרכים (4-6 סועדים):

– ירקות לפי הטעם (כרוב סגול ולבן, גזר, פלפלים צבעוניים, סלרי, כוסברה טרייה)

– דפי אורז/ אורז מלא לגלגול

– תבלינים: רוטב סויה/טריאקי, זרעי קצח ושמשום שחור, שמן זית/שומשום, סילאן

– רוטב בצד: 3 כפות חמאת בוטנים, 6-8 כפות מים חמים, 1 כף רוטב סויה, 1 כף מיץ לימון. 

 

אופן ההכנה:

  • קוצצים דק את הירקות. לפי הסדר בווק חם מקפיצים (גזר, פלפל, כרוב) עד שמתרככים. כ- 10-20 דקות.
  • מתבלים תוך כדי הקפצה בתבלינים הנ”ל לפי הטעם. 
  • מגלגלים את המילוי פושר בדפי האורז, לאחר שטובלים אותם במים חמים לריכוך. 
  • מומלץ להגיש חם וטרי, לצד הרוטב (כל המרכיבים מעורבבים היטב בצנצנת).

בתאבון!