כשאני נזכרת בימי התהילה שלי בגיל ההתבגרות,
דוחפת בחוסר תשומת לב משולשי פיצה לפה תוך כדי צפייה בטלוויזיה,
“אמנות” היא לא המילה הראשונה שעולה לי בראש.
עם זאת, ככל שתרגול היוגה שלי התפתח, כך גם הרגלי האכילה שלי.
וזו הסיבה: כשאנחנו מתרגלים יוגה, אנחנו מתרגלים שתי יכולות מפתח שהן מרכיבים עיקריים באכילה מודעת:
מרכיב ראשון: מודעות
במהלך תרגול היוגה, אנו מרחיבים את המודעות שלנו, ומאפשרים לה לכלול גוף, נשימה, סביבה והשפעות חיצוניות.
אז אנחנו בכוונה מפנים את תשומת הלב שלנו פנימה.
למה אנחנו לא מכינים רשימת מטלות, קוראים ספר או מתקשרים לחשמלאי בזמן שאנחנו מתרגלים יוגה?
מכיוון שהפעולות הללו מחצינות ומפזרות את החושים וההכרה שלנו,
ומסיטות אותנו מהקסם שמתרחש בפנים.
כשאנחנו נוכחים ברגע, אנחנו מסוגלים לשמוע מסרים עדינים שהגוף שולח לנו.
ובכל זאת, איכשהו בזמן הארוחה, אנחנו מוותרים על אותה מודעות.
אנחנו צופים בטלוויזיה, קוראים, נוהגים או מסתובבים במטבח בחיפוש אחר נישנוש אחר.
גם אם אנחנו עושים בחירות תזונתיות טובות, לעתים קרובות מעט מידי מודעות מוקדשת לאופן בו אנו אוכלים.
הפתרון טמון ביוגה.
כשאנו מיישמים מודעות באכילה, אנחנו מבחינים בצבעים ומרקמים באוכל שלנו,
ולועסים לאט כדי להתענג על כל ביס.
לפתע האוכל מתפקע בטעמים שמעולם לא שמנו לב אליהם,
והאכילה הופכת לחוויה עשירה.
בונוס: כשאנחנו מקשיבים לגוף שלנו (כמו בזמן תרגול היוגה), הוא יגיד לנו מתי הוא מלא. להתראות אכילת יתר!
מרכיב שני: הודיה
ככל שתרגול היוגה שלנו מעמיק, אנו מתחילים לזהות את הקדושה שבחיים.
אנחנו לא יכולים שלא להודות על התרגול שלנו ולאלה שמסרו והעבירו את הידע הזה.
כדי לכבד את התרגול שלנו, אנחנו יוצרים מרחב מתאים על ידי פינוי וניקוי החלל,
אמירת מנטרות או תפילה להתכווננות,
הדלקת קטורת
ועצימת עיניים, כדי להתכנס פנימה ולהיות נוכחים באמת.
עלינו לזכור שאכילה היא פעולה מקודשת ואוכל הוא חסד שניתן לנו.
האוכל מזין את גופנו, בדיוק כמו תרגול היוגה שלנו, ולכן ראוי למרחב ואווירה מתאימים.
הסירו הסחות דעת.
הודו לאנשים ולדברים שאפשרו את קיומה של הארוחה שלכם –
לחקלאים ולמגדלים, לגשם ולשמש, למבשלים.
הודו לעבודתכם שסיפקה לכם את האמצעים הכלכליים לממן עבורכם את הארוחה.
כל חלק בפאזל ראוי להכרת התודה שלכם.
מרכיב שלישי: תרגול
כדי להתחיל תרגול חדש של אכילה מודעת, עקבו אחר הטיפים היוגיים הפשוטים הבאים (ופתחו כמה משלכם):
– הביעו הכרת תודה או התפללו לפני הביס הראשון שלכם.
– הניחו את המזלג בזמן שאתם לועסים.
– לעסו היטב.
– נשמו.
– שבו בזמן האכילה (ולא מול הטלוויזיה!).
זה יכול להיות מאתגר לשנות הרגלים,
אבל זכרו שאתם כבר יודעים את סוד ההצלחה: חזרה.
זה עשוי לקחת כמה ניסיונות, אבל הכל עניין של התקדמות, לא שלמות.
המשיכו בתרגול (כמו תרגול היוגה שלכם!) והרגלי האכילה שלכם יפכו בקרוב לאמנות אמיתית.
קאתי פפו (אמביקה): מורה לשיבננדה ליוגה ומנהלת מרכז תזונה וכושר במדינת ניו יורק, ארה”ב. בנוסף מומחית מוסמכת לתזונת ספורט, מאמנת כושר, מאמנת חיים הוליסטית ומומחית לניהול משקל.
בעבודתה קאתי דוגלת בגישות אינטגרטיביות לניהול מתח, טיפול עצמי ואכילה.
אילו הרגלי אכילה יש לכם? על אילו אתם ממליצים? נשמח לשמוע מכם בתגובות למטה!