במסורת היוגית, אחת מהמנטרות המוכרות והנפוצות ביותר בסנסקריט (שפת הכתבים העתיקים), היא המנטרה Om Shanti.
נהוג לשלב אותה בסופן של תרגולים יוגים שונים. כשחוזרים עליה, לאחר המילה Om, חוזרים על Shanti שלוש פעמים. חזרה זו מסמלת שלום והרמוניה ב-3 מישורים של יישותנו: פנימית, חיצונית ומסביב לנו.
מה הן מנטרות?
מנטרה היא אנרגיה, או כוח מיסטי אדיר, האצור במבנה צלילי. חזרה על המנטרה ברציפות, מעוררת את הכוח שחבוי בה. יעילותה עולה בהתאם לרמת הריכוז. כשהיא מתורגלת באופן קבוע ומתמשך, החזרה עליה עוברת מהרמה המילולית דרך השלב המנטלי והטלפתי, למצב של מחשבה טהורה (רמה טרנסדנטלית, ויברציה ראשונית בלתי משתנה של כל השפות).
כל מנטרה מורכבת מצירוף של צלילים מהאלף-בית הסנסקריטי. 50 אותיות אלו מבוססות על הוויברציות הטהורות של הצ’אקרות (מרכזי האנרגיה) בגוף שלנו (הגוף האסטרלי, ‘המעודן’).
לא מדובר בשפה הינדואית זרה, אלא שפה אוניברסלית עתיקה. כפי שכוח הכבידה התגלה אך לא הומצא ע”י ניוטיון, כך גם המנטרות התגלו ע”י חכמי קדם שהיו מכוונים לרמות גבוהות יותר של תודעה, ומתוך הקשבה יכלו לשמוע תדרים אלו.
המנטרה היא נוסחה שנמסרה לנו, ולכן לא ניתן לשנות אותה כדי להתאימה באופן אישי לאינדיבידואל. יוגת המנטרות (ג’פה יוגה) היא מדע מדוייק ומומלץ ללמוד אותה בצורה מסודרת תחת הנחיותיו של מורה.
המשמעות של המנטרה Om Shanti
Om הוא הצליל הבראשיתי, הניצחי, של הבריאה כולה, המהדהד דרך כל אטום בגוף. הוא מצוי בכל מנטרה כמעט. כל המנטרות חבויות באום, היא מופשטת (חסרת צורה/איכות מסוימת) ונחשבת לנעלה ביותר.
Shanti פירושה שלום. זו מילה יפיפייה שמגלמת את הקונספט של נועם ושלווה בתוכנו ובעולם סביבנו.
כשחוזרים על shanti בפעם הראשונה, החזרה מזמנת שלום בתוך גופנו, חירות מכל מחלה, כאב, חוסר נוחות או מתח.
החזרה השנייה, שוטפת רגשות שליליים ונטיות מנטליות מוטעות אחרות מההכרה והנפש שלנו.
החזרה השלישית והאחרונה קוראת לשלום בעולם סביבנו, ולהגנה מכל פגיעה או אסון בנסיבות בלתי צפויות.
הטכניקה
כשאנחנו חוזרים על מנטרה עם כוונה ורגש, היא נעשית עוצמתית יותר ויותר עם כל חזרה נוספת, ומרווה את המהות של משמעותה בתת-הכרה שלנו, עד שלבסוף כוחה מתגלם במציאות.
כיוון שהמנטרה Om shanti לרוב נאמרת בסופה של תפילה, לימוד או תרגול יוגה, היא חותמת את המאמץ שנעשה ומשמשת כתזכורת סוגרת להישאר במצב מרומם של שלום פנימי גם בהמשך היום, בעשייה היומיומית שלנו.
כשאנו מזמרים את המנטרה הזאת, כדאי לתת את הדעת ולהתכוונן בכל פעם שאנו חוזרים על המילה Shanti. בפעם הראשונה נזמן ברצון שלום לתוך גופנו, בפעם השנייה ננסה להיות מודעים לאיכות של שלווה פנימית בהכרה ונפש, ובפעם השלישית, נכוון רצון חזק לשלום בעולם סביבנו.
זה חשוב להגות נכון את המילים כדי שויברציות הצליל והמחשבה יתאימו זה לזה ויחזקו זה את זה.
זכרו ששלווה והרמוניה בעולם גוברים ע”י זריעת זרעים של שלווה והרמוניה בכל אדם אינדיבידואל, וקודם כל נתחיל בעצמנו. השלווה הפנימית שאנחנו מטפחים בגופנו, הכרתנו ורוחנו תשפיע באופן ישיר על האנושות כולה.
“שלום הוא הנכס הנחשק ביותר עלי אדמות. זהו האוצר הגדול ביותר.
שלום הוא גורם בלתי-ניתן להחלפה והחשוב ביותר עבור צמיחה והתפתחות.
בזמן השקט והשלווה של הלילה הזרע לאט נובט מתוך האדמה. הניצן מבצבץ בשעות הדממה העמוקה ביותר.
באופן דומה, במצב של שלום ואהבה, אנשים מתפתחים, תרבותם הייחודית גדלה והם מתקדמים לעבר ציוויליזציה מושלמת”
(סוואמי שיבננדה)