אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:
סמוסה הודית מקמח חומוס, פאלאק טופו ברוטב ירוקים מתובל, צ’אטני (ממרח) עגבניות שרי, ובראוניז טבעוני (שוקולד-חמאת בוטנים).
טנזיה – תבשיל פירות יבשים ואגוזים מתקתק
תוספת מפוארת ועזת טעמים המגיעה מהמטבח המרוקאי.
היא מסמלת שפע ונהוג לאכול אותה בערב ראש השנה לשנה מתוקה. כל המרכיבים יחד יוצרים מנה מתוקה אך מאוזנת, טעימה במיוחד, נמסה בפה מצד אחד (הפירות היבשים ושומר) ומצד שני קראנצ’ית ופריכה (אגוזים).
מצרכים (4-6 סועדים):
– 2-3 שומר
– פירות יבשים: 8-10 משמשים מיובשים, 8-10 שזיפים מיובשים, חופן חמוציות, חופן צימוקים.
לגיוון- אפשר לשלב פירות יבשים נוספים שאוהבים: דבלים, תמרים, אננס טרי…
– 2 כוסות תערובת של אגוזים: שבבי שקדים, אגוזי מלך, קשיו, פקאן, גרעיני חמניות…
– 1/2 כוס סילאן
– תיבול: 1 כפית כמון, כורכום, קינמון
– 2 כוסות מים
– מלח, פלפל, שמן זית
אופן ההכנה:
• חותכים את הפירות היבשים לרצועות בעובי 2-3 ס”מ ומשרים אותם בקערה עם מים רותחים.
• חותכים את השומר לרצועות דקות (לא קוביות), ומטגנים אותו במעט שמן ועל אש נמוכה, עד שמתרכך ונעשה שקוף. זה לוקח זמן. חשוב לערבב מידי פעם ולהשגיח שלא יישרף.
• כשהשומר מוכן, מסננים את הפירות היבשים ומוסיפים אותם, יחד עם התיבול, הסילאן ו 2 כוסות מים. מבשלים עם מכסה סגור עד שהנוזלים כמעט מתאדים והרוטב מצטמצם.
• בינתיים קולים את האגוזים על מחבת יבשה (בלי שמן). עדיף כל סוג בנפרד כדי להתחשב במידת החום ומשך הזמן המתאימים לו, ובשלמותם, כי חלקים קטנים ישרפו מהר. כשהם מתקררים אם יש אגוזים גדולים מידי שוברים/קוצצים אותם מעט.
• מוסיפים את האגוזים לפירות היבשים ומערבבים (עדיף עם 2 כפות בו זמנית על מנת לא לפרק את הפירות היבשים). סוגרים את המכסה ומבשלים על אש נמוכה לעוד 2-3 דקות.
• כבו את האש וקררו את הטנזיה. אפשר לאכול חם או קר. מומלץ להגיש מסודר יפה במעגל מעל לאורז/ קוסקוס נקי.
בתיאבון!
חריימה טופו
כך תחליפו את מנת הדג של החג בחריימה טבעוני מעולה ברוטב סמיך…
בהתבסס על המתכון המצויין הזה של שף אבי ביטון ואורי שביט.
מצרכים (2-3 סועדים):
לקציצות
300 גרם טופו
3 כפות קמח עדשים כתומות/פירורי לחם
1 צרור כוסברה/פטרוזיליה קצוצה
תיבול: 1 כפית שטוחה כמון, פפריקה מתוקה, כוסברה טחונה
מלח, פלפל לפי הטעם
4 כפות שמן זית
אופציונלי: אצות וואקמה מושרות סחוטות וקצוצות
לרוטב
1/4 כוס שמן
2 שומר
1 פלפל אדום
1 גזר
1 צרור כוסברה
6 עגבניות בשלות, חתוכות לרבעים
תיבול: 2 כפות פפריקה, 1 כף כמון, 1 כפית סוכר
מלח, פלפל לפי הטעם
1/2-1 ליטר מים
להגשה: כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל200
• מתחילים עם הקציצות: מייבשים את הטופו היטב (עוטפים במגבת ומניחים עליו כלי כבד) וטוחנים אותו במעבד מזון עד שמתקבלת עיסה יציבה. במידה והעיסה קשה מדי, הוסיפו כף מים.
• מוסיפים לטופו כוסברה/פטרוזיליה קצוצה, פירורי לחם/קמח עדשים כתומות, שמן זית, והתבלינים, ומערבבים היטב.
• בעזרת ידיים רטובות יוצרים קציצות בגודל פינג-פונג ומניחים על נייר אפייה משומן מעט. בוזקים מעליהן מעט שמן זית. אופים כ 20-25 דקות או עד שהן יציבות, זהובות ופריכות. זמן האפייה משתנה בהתאם לסוג הטופו. אחרי שהקציצות מוכנות, נותנים להן לנוח מחוץ לתנור להתייצבות כ 30 דקות לפני שמכניסים לרוטב.
• מכינים את הרוטב: קוצצים שומר, פלפל וגזר לטבעות. מטגנים בסיר רחב את השומר, כשהוא מתרכך מעט מוסיפים את הגזר, ואחריו את הפלפל. מוסיפים את העגבניות ומבשלים עד להתפרקותן. מוסיפים תיבול ואת שאר הרכיבים ומערבבים.
• מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות.
• מכניסים את הקציצות האפויות לרוטב ומבשלים עוד 5-10 דקות.
לפני ההגשה, מפזרים כוסברה טרייה קצוצה מעל.
בתאבון!
סלט שומר, תפוח ורימונים
הרימון הוא פרי סופר בריא, וחוץ מלאכול אותו כפי שהוא הוא משתלב נהדר בסלטים. הוא מוסיף פריכות ועסיסיות מפתיעים וכמובן צבע משגע.
מצרכים (תבנית אינגליש קייק קטנה):
– 2 שומר בינוני שטוף
– 2 תפוחים ירוקים
– 2-3 גבעולי סלרי עם העלים
– צרור נענע קטן
– רימון קטן- בינוני
– שמן זית
– מיץ לימון
– קצת סומק, מלח, פלפל
אופן ההכנה:
• פורסים את השומר לרצועות דקות בקערה.
• קולפים את התפוח. חוצים אותו לאורכו, מוציאים את ליבתו וחותכים כל מחצית לפלחי אורך דקים.
• חוצים את הרימונים ומחלצים את גרגרי הרימון מהקליפה.
• מפרידים את עלי הסלרי והנענע מהגבעולים וקוצצים אותם.
• מערבבים את הכל בקערה יחד עם שמן זית, לימון, סומק ומלח פלפל.
לבריאות!
עוגת דבש מנצחת!
ועכשיו למה שכולנו חיכינו לו… קינוח החג האולטימטיבי- עוגת דבש רכה ונימוחה, ללא ביצים!
מצרכים (תבנית בינונית/ 2 תבניות אינגליש קייק):
לעוגה:
כוס רסק תפוחים
1/2 כוס דבש
1/2 כוס מים
3/4 כוס שמן זית
1/4 כוס סוכר חום/דמררה
2 כפיות שטוחות אבקת אפייה
1 כפית שטוחה סודה לשתייה (אם אין ניתן לשים עוד 1/2 כפית אבקת אפייה במקום)
כפית שטוחה קינמון
1/2 כפית מלח דק
1/2 2 כוסות קמח (חיטה מלא/כוסמין/ללא גלוטן)
להגשה:
חופן שבבי שקדים או אגוזים, קצוצים גס
דבש/אבקת סוכר
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל-160 מעלות.
• בעזרת מטרפה ידנית טורפים בקערה את רסק התפוחים, הדבש, המים ושמן הזית.
• מוסיפים את המלח, הסוכר, הקינמון, אבקת האפייה, הסודה לשתייה ובוחשים היטב.
• מוסיפים את הקמח ובוחשים עד שמתקבלת בלילה אחידה ומעט נוזלית. אם הבלילה מרגישה סמיכה מדי ניתן להוסיף עוד מים/חלב טבעוני לדילול.
• מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת ומפזרים מעל שקדים/אגוזים קצוצים. מכניסים לתנור החם ואופים 35-45 דקות (ב-2 תבניות זמן האפייה בדר”כ מתקצר), עד שהעוגה מתנפחת יפה ומתייצבת לחלוטין (לא רוטטות כאשר מנערים את התבנית). בודקים אם קיסם או סכין שמחדירים למרכז העוגה יוצא נקי. אם כן, מוציאים מהתנור, ונותנים לעוגה להתקרר לפחות 20 דקות לפני שפורסים ואוכלים.
• ציפוי אופציונלי: מערבבים 2 כפות דבש עם מעט מים רותחים ומזלפים מעל לעוגה, או מפזרים מעט אבקת סוכר מעל.
בהנאה!
אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:
סמוסה הודית מקמח חומוס, פאלאק טופו ברוטב ירוקים מתובל, צ’אטני (ממרח) עגבניות שרי, ובראוניז טבעוני (שוקולד-חמאת בוטנים).