© מתוך הרצאתו של סוואמי שמבהודבננדה בריטריט “רוחניות בחיי היומיום”, מאי 2021, שיבננדה יוגה במטע.
דהרמה: המדד לקביעת טיב הקרמה
היוגים מסבירים שאם אני עושה פעולה (קרמה) שמיטיבה, הפירות שאקבל בעתיד יהיה חוויות בעלות טבע של נועם – מספקות, נעימות, ממלאות וכו’. לעומת זאת, אם הפעולה שאני עושה היא פוגענית, הפירות שאקבל בעתיד יהיה חוויות בעלות טבע של סבל. אך מה בעצם קובע אם הקרמה שאני מייצר תהיה טובה או לא טובה? כיצד אדע מה טבע הקרמה שאני מחולל? כאן היוגים מובילים אותנו למושג מאוד חשוב בהקשר הזה, והוא: דהרמה (Dharma).
מהי דהרמה בכלל? הפירוש המילולי (אי אפשר לתרגם את המושג הזה במדוייק לשפות אחרות) הוא “זה שתומך במבנה”. מה זה אומר? הכוונה היא לחוק הקוסמי שתומך בכל מה שקיים ומאפשר לו להמשיך להתקיים ואף להתפתח. אם אני רואה משהו בבריאה שהולך ומשגשג או שממשיך ומתקיים, אין ספק שהדהרמה תומכת בו.
הכלל הוא: “זה שתומך בדהרמה- הדהרמה תומכת בו.”
דהרמה בעולם האמיתי
איפה הקרמה פוגשת את הדהרמה? אם אני רוצה לעשות טוב, איך אדע שאני פועל/ת בצורה שבאמת מטיבה? לכל דבר יש את הדהרמה שלו – מה שתומך בו ומאפשר לו להתקיים ולהתפתח.
ניקח דוגמה: אני רואה עציץ שהאדמה בו יבשה, ומיד ממלא בקבוק ומרווה את האדמה. אבל אז מסתבר שהצמח הזה הוא סחלב ובכלל לא צריך הרבה השקיה. כלומר הדהרמה שלו זה לקבל מים פעם בשבוע. לכן כדי באמת לעשות טוב עלינו ללמוד עד כמה שניתן על הדהרמה של אותו ענין שאנחנו רוצים לחזק – מה באמת תומך בו.
שבירת מסך “המובן מאליו”
היוגים מסבירים לנו שעלינו לחפש תמיד איך לפעול בעולם בצורה שבאמת מיטיבה ותומכת בו. בנוסף עלינו להגיע להכרה שכל הכלים שקיבלנו – בריאות, כישרונות ומתנות פיזיות, רגשיות, מנטליות וכו’- נועדו כדי שנשתמש בהן לתרום בחזרה ולתמוך במבנה.
אם נזכור שהקיום שלנו נתמך כל הזמן ע”י אינספור צורות שמשרתות אותו – כוחות הטבע, המזון שאנחנו אוכלים, עובדי חברת החשמל שמספקים לנו חשמל, חיילי צה”ל שמגנים על הגבולות שלנו וכו’…- ולא ניקח זאת כמובן מאליו, אז יתחילו להיווצר סדקים במסך “המובן אליו” של החיים, אז תיווצר התעוררות רוחנית.
ואיך אני יודע שההתעוררות הרוחנית שלי היא כזו שגם קמתי מהמיטה (ולא רק הסתובבתי לצד השני וחזרתי לישון)? כשההתעוררות הזאת הופכת להכרת תודה אמיתית, והיא מתבטאת ברצון כנה לקחת חלק ולתרום. אז העשייה שלנו תהפוך לקרמה יוגה.
כאשר נתחיל להבין שהכלים והמתנות שקיבלנו לא נועדו רק כדי שנוכל לשרוד או למלא את הבטן, או לעשות חיים, אלא כדי לתת בחזרה. אז נאמר לעצמנו: “גם אני רוצה לתמוך במבנה. אני רוצה להיות חלק במארג ההתנדבותי הקוסמי הזה שתומך בדהרמה”.
סוואמי שמבהודבננדה הוא המנהל של מרכז שיבננדה ליוגה בתל-אביב. מורה מעורר השראה בגישתו המעשית, המתרגל ומלמד יוגה מעל 20 שנה.
מורה בכיר להאטה יוגה ופילוסופיית היוגה בקורסי הכשרה למורי יוגה וקורסים מתקדמים בארץ ובעולם.
הרצאותיו נטועות עמוק במסורת היוגית ובתרגול ארוך-שנים.