מוסיפים טעם ליוגה:
על נפלאות התזונה היוגית

מה התוכנית התזונתית הטובה ביותר לתלמיד היוגה? אילו מאכלים מומלץ להוסיף לתפריט ואילו להוציא? כמה לאכול, מתי ואיך? כל זאת ועוד בהמשך...

בין אם אתם מתרגלים או לא, על המילה ״יוגה״ בטוח כבר שמעתם, בדרך זו או אחרת. 
גם על ״תזונה נכונה״, שמפנה אותנו לעולם רחב מושגים, הגדרות והמלצות איך לחיות נכון עם מזונינו. 
אם רגע נחזור לבסיס, מה זה בעצם יוגה? מהי תזונה נכונה? ומה הקשר ביניהם? 

יוגה משמעותה בסנסקריט: אחדות או איחוד. של מה? גוף, הכרה ונפש.
ההבנה והחוויה העמוקה שהכל מחובר, שיש בסיס זהה, שלם, שמקיים אותנו ואת כל חלקי הבריאה- היא יוגה.
ביוגה, כפי שסוואמי וישנו-דבננדה (מייסד ארגון שיבננדה ליוגה ודנטה) לימד, יש 5 עקרונות מנחים המהווים תשתית לאורח חיים יוגי, בריא והרמוני, שכל אחד ואחת מאתנו יכולים לאמץ באופן המותאם לחיינו האישיים.

5 העקרונות הם:

  1. תרגול נכון
  2. נשימה נכונה
  3. הרפיה נכונה
  4. תזונה נכונה
  5. חשיבה חיובית ומדיטציה


הקשר כבר ברור נכון?
יוגה אינה מסתכמת באימון פיזי על המזרן, או בתרגול מסויים ומוגדר של מדיטציה שקטה. זוהי מערכת שלמה המציעה כיצד לדאוג לכלי הרכב האנושי שלנו, גוף והכרה, בו כל חלק משמעותי והכרחי כדי שניסע ונגיע בשלום…

נשים לב, שהעיקרון הרביעי הוא תזונה נכונה, ומה זה בעצם אומר? 
ייתכן שניסיתם כבר דיאטות שונות, המלצות למה נחשב ״בריא״ ו-״לא בריא״, מתי לאכול, מה וכמה. ואכן, רבות הדרכים לניהול תזונה נכונה, אך כמה מהן באמת מסתכלות על המכלול? על היבטים נוספים התורמים לחיים בריאים? 


התזונה היוגית מתבססת על מספר עקרונות המתייחסים לתמונה הקטנה (הגוף) והגדולה (הסביבה) כשלם.
מה היא כוללת?

תזונה צמחונית

מאז ומתמיד היוגים הדגישו את חשיבות הצמחונות, כבסיס בריא ונכון להזין את גופנו. התרגול של אי-פגיעה (׳אהימסה׳) נכלל בעקרון תזונתי זה שהרי היוגי נמנע מכל פעילות אלימה כלפי כל יצור חי, וזה כולל גם בעלי חיים אחרים.

בנוסף, אוכל צמחוני מזין את הגוף עם כל חמשת אבות המזון (פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים) ומאפשר למערכת העיכול לפעול ביעילות המרבית, מבלי להתאמץ יותר מידי (כמו עם בשר), ועל-ידי כך לשמר אנרגיה מאוזנת לאורך זמן.

זה פשוט מאוד! כל אחד שינסה, יחווה את ההבדל המשמעותי בתחושת האנרגיה והקלילות לאחר אכילה צמחונית, לעומת הכבדות והעייפות שלאחר אכילה בשרית.  

תזונה סטווית (מה זה?!)

סטווה (Sattva) היא אחת משלוש התכונות (גונות) המרכיבות את הטבע ואת כל הקיים בו. זוהי מילה בסנסקריט שכוללת בתוכה את כל התכונות המאוזנות (הרמוניה, טוהר, ניקיון, אינטליגנציה).
כדי לקיים אורח חיים בריא ומאוזן, אנו שואפים לטפח ולחזק את איכות הסטווה בגופנו ובהכרתינו, כך שבאופן טבעי נוכל להרגיש מאוזנים ואנרגטיים יותר לאורך כל היום. אז איך יודעים מה זה אוכל סטווי? ומה לא?

בכדי להימנע מגירויי יתר לגוף ולהכרה, ממצבי ״אפס אנד דאונס״,היוצרים לחץ גופני ונפשי, נמנע ממזונות שמגבירים את שתי התכונות האחרות (ראג’ס-Rajas ותאמס-Tamas): בשר, דגים, ביצים, בצל ושום, קפאין (וכל סם אחר), אוכל מעובד, חריף, סוכר לבן, אוכל שאינו טרי (מחומם מחדש) וכד׳.
בכדי להגביר חיוניות, בריאות ושמחה (סטווה), על האוכל להיות טרי וטבעי ככל האפשר, בעדיפות לגידולים אורגניים, נקי, פשוט ומזין. מזונות סטווים כוללים: דגנים (מומלץ מלא), קטניות, אגוזים, זרעים, פירות טריים, ירקות טריים ומבושלים, מוצרי חלב (לאלו שצורכים, ממקור איכותי), שמנים צמחיים, מים/תה צמחים. 

בצלחת סטווית נקפיד לכלול את כל אבות האבות, ובפרט להבטיח שאנו צורכים את כל חומצות האמינו הדרושות ליצירת חלבונים, בדרך כלל בצורה של דגן+קטניה. בנוסף שימו לב שהצלחת אינה מגוונת מדי, למען עיכול נעים ובריא. 

השמש – מקור החיים

חיים עם השמש

נשים לב מתי אנו אוכלים ארוחות מלאות ונקפיד שיהיו בשעות היום, עם השמש בשמיים ☺
אכילה בשעות מאוחרות אל תוך הלילה גורמת לשינה תזזיתית, חסרת מנוחה. בעוד שהגוף מבקש לנוח, מערכת העיכול תמשיך לעכל ולעבוד, וכשיגיע הבוקר נתעורר חלשים ועייפים.

בשורה התחתונה: כמו שאר היצורים הצמחוניים בטבע – באור היום פועלים, אוכלים. ברדת החשיכה עוצרים ונחים. 

קרמה יוגית מגישה אוכל בשמחה

העיקר הכוונה!

עקרון נוסף, וחשוב לא פחות, הוא הכוונה שמאחורי הפעולה. כמו בכל שאר הפעילויות שאנו מבצעים, גם בהכנת המזון ואכילתו הכוונה והגישה משנות את הכל, לטוב ולרע. 
בבישול האוכל מושפע גם מהאנרגיה שהמבשל יוצק לתוכו. מחשבות ורגשות שליליים או חיוביים יספגו באוכל גם כן.

נשמע מוזר? מחקרים מוכיחים שכאשר חושפים כלי מים למילים חיוביות, תמונות יפות או מוזיקה נעימה, ניתן לראות במיקרוסקופ שנוצרים בהם גבישים קריסטליים מרהיבים. אולם, כאשר המים נחשפו לדברים שליליים, מתקבלות צורות מכוערות ולא סימטריות.

חוץ מזה, אנו יודעים שכאשר נהנינו מארוחה ממש, ממש טובה, מזינה ומיוחדת – גם השף לרוב יצהיר: התבלין הסודי הכי חשוב הוא אהבה!

הודיה על האוכל

אוכל, מדיטציה ומה שביניהם

סוואמי שיבננדה נהג לומר: ״אל תחיה בשביל לאכול, תאכל בשביל לחיות״.
זה לא אומר שאין צורך באוכל טעים, אדרבא! כדאי שנהנה ממנו. האמירה הזאת רק מזמינה אותנו לשים לב האם האוכל הוא אמצעי או מטרה? האם אנו יכולים לתרגל מודעות וריכוז גם בשעת האכילה? 

נודה על כל ארוחה, שאינה מובנת מאליה, נתרכז בפעולת האכילה. כך גם היא יכולה להיות תרגול מדיטציה – רגע של שקט, מנוחה משאר העיסוקים, למען הזנת הגוף, הנפש וההכרה.  

עם התכווננות מבפנים, גם שאר התרגולים שלנו יתחזקו, נפתח גוף בריא והכרה מאוזנת.

אז איך קופצים למים? כיצד מייצרים אורח חיים שכזה?

צעד, צעד, בהדרגה. אי אפשר לעשות את כל השינויים במכה אחת, וגם לשמר אותם באיזון לאורך זמן. 

אם צמחונות היא צעד חדש בעולמך – בשעה טובה! לרוב זו כבר התמודדות מאתגרת. הקפד/י על תחליפי חלבון ברמה הנדרשת לך (קטניות, חלבון מלא, חלב וכו׳). בנוסף, התייעצות עם תזונאי/ת תוכל לתמוך…

אם אתם כבר צמחונים/טבעונים, תוכלו לקחת את התזונה היוגית שלב קדימה ולבחור בתזונה סטווית (טוהר, טריות, נקיון, פשטות, איזון). ועם הזמן תוכלו להבחין בשינויים תוך כדי תרגול אסנות, נשימות ומדיטציה, גם בגוף וגם בהכרה. 

אני רוצה לנסות, אז איפה המתכונים?? בבלוג תמצאו שלל מתכונים וטיפים מיוחדים לארוחות צמחוניות, מזינות ו…סטוויות! נשמח לשמוע בתגובות איך יצא לכם 🙂

יש לך חבר/ה שיהנו מהמאמר הזה? שתפו אותם:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

מוסיפים טעם ליוגה:
על נפלאות התזונה היוגית

מה התוכנית התזונתית הטובה ביותר לתלמיד היוגה? אילו מאכלים מומלץ להוסיף לתפריט ואילו להוציא? כמה לאכול, מתי ואיך? כל זאת ועוד בהמשך...

יש לך חבר/ה שיהנו מהמאמר הזה? שתפו אותם:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

הרשמה לניוזלטר שלנו

להתחיל את החודש עם בוסט של השראה!

ב1 לכל חודש תקבל/י מאיתנו מייל עם המאמרים החדשים בבלוג, תמונות וסרטונים,
מתכונים ועדכונים על התוכניות המיוחדות הקרובות.

ברוכים הבאים!

אם תרגיש/י שהמידע שאנחנו משתפים לא תורם או רלוונטי אלייך, בכל רגע תוכל/י להסיר את עצמך מהרשימה.

אהבתם את המאמר? הנה עוד כמה מומלצים:

ארוחה ב-10 דקות: מוקפץ איטריות שקופות שילדים אוהבים:)

אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:סמוסה הודית מקמח חומוס, פאלק טופו, צ’אטני עגבניות שרי, ובראוניז טבעוני (שוקולד-חמאת בוטנים). מוקפץ איטריות שקופות שילדים אוהבים:)! מצרכים: – חבילה של איטריות שקופות

לשדרג את הסנדויץ’: לחם כוסמת ופסטו תוצרת בית!

אם אהבת את המתכונים האלה, שווה להציץ גם בקודמים:סמוסה הודית מקמח חומוס, פאלק טופו, צ’אטני עגבניות שרי, ובראוניז טבעוני (שוקולד-חמאת בוטנים). מתכון לפסטו ירוק וטעים! סלט טעים, בריא, קראנצ’י ומפתיע. שילוב

כתיבת תגובה