תגידו, אתם מצליחים לתרגל יוגה בבית?
לאחרונה כמה אנשים שיתפו אותנו שהם מתקשים לתרגל בבית, במסגרת שיעורי האונליין שלנו, כי “בבית יש אנרגיות של עשייה, פעילות, חוסר שקט” והם לא מצליחים להיכנס למוד הנכון. קרה לכם?
לפי הפילוסופיה היוגית, כל דבר משאיר רושם מסוים בהכרה. המראות, הצלילים והריחות שאנחנו קולטים; האנשים שאנחנו מתרועעים איתם; הפעולות שאנחנו עושים; המחשבות והרגשות שעולים בנו… כולם מייצרים רשמים חזקים בהכרה שלנו שמשפיעה על תיפקודה ועל נטיותיה העתידיות.
לכן, יש חשיבות גדולה ליצירת אוירה נכונה לתרגול שתאפשר לגוף ולהכרה להרפות ולהתרכז. כשאנחנו יוצרים מרחב מאוזן ושליו, אנחנו למעשה מפתחים איזון ושלווה גם בהכרה, ומכינים אותה לתרגול שלנו.
בנוסף, אנחנו יודעים שכדי לשלב הרגלים חיוביים ובריאים בחיינו, זה חשוב שהסביבה שלנו תתמוך בנו ותקל על האתגרים (שצפויים לבוא ☺). רבים מהמכשולים הגדולים ביותר לתרגול מוסרים ברגע שיוצרים תנאים מתאימים.
אז, איך מתארגנים לתרגול יוגה (מוצלח!) בבית? ישנם כמה צעדים פשוטים שמומלץ לנקוט כדי ליצור סביבה מתאימה וגישה פנימית נכונה לתרגול.
מקום התרגול, האווירה שהמקום משרה, הפניוּת הפיזית וההתחייבות האישית שלקחנו על עצמנו בתרגול- כולם צריכים לשקף מוכנות להפנייה של תשומת הלב פנימה.
הנה כמה טיפים לפעולות שתוכלו לעשות במרחב שלכם שירוממו אתכם ואת כל החלל סביבכם. גם במרחב קטן!
1) מצאו מרחב נפרד:
מצאו מרחב בבית (אם אפשר- קבוע, כמו פינה של חדר מסויים) שבו לא יטרידו אתכם ושמרו אותו נקי ומסודר. אם זה בלתי אפשרי צרו חלקה נפרדת זמנית (עם מחיצות/ בד תלוי/כל דרך יצירתית אחרת) אליה לא תתאפשר כניסה של אחרים בזמן התרגול.
חשוב: הודיעו מראש ובקשו מקרובי משפחה שלא להיכנס למקום בזמן הזה. אם מזג האוויר מאפשר זאת- אפשר לתרגל בחוץ!
2) הכנות לתרגול:
חצי שעה לפני התרגול דאגו לחמם/לקרר את החדר כמידת הצורך (שימו לב אם יהיה לכם קר- השרירים יתקשחו), השאירו פתח אוורור (לזרימה חופשית של חמצן נקי), שימו מוזיקה מרגיעה והדליקו קטורת.
זה אולי נשמע פשטני, אבל כל אלה יסייעו לכם מאוד ביצירת ויברציה נכונה לשיעור. עדיין ספקנים? נסו ותראו ☺
3) הכינו את עצמכם:
התקלחו לפני, לבשו בגדים נקיים, נוחים ורפויים. בגדים הדוקים מגבילים את הנשימה ואת מחזור הדם.
בנוסף, מומלץ תמיד לתרגל על קיבה ריקה- לכן נסו לא לאכול לפחות שעתיים לפני.
הישארו ברגליים יחפות, הסירו את השעון ואת התכשיטים שאתם עונדים.
4) הקפידו על הזמנים:
התייצבו מוכנים לשיעור כמה דקות לפני.ככה לא תפספסו את התרגול המלא וגם תמנעו מלחץ מיותר (שאתם מפספסים משהו…).
אם אתם מתרגלים לבד נסו להקפיד על זמן קבוע ולשמור על שגרת תרגול יציבה. כפי שרפלקס מותנה מגיב לגירוי חוזר, כך ההכרה תרגע מהר יותר אם נבסס שגרת תרגול סדירה.
5) בסיום התרגול:
קומו באטיות. אל תתחילו מיד לרוץ. המתינו מעט לפני שתעזבו את המקום. ההכרה והעצבים היו רגועים מאוד במהלך התרגול, ואם תזנקו בפתאומיות תפגעו בכך.
בנוסף, טוב יהיה לסיים (וגם להתחיל) בכמה דקות של ישיבה נוחה בשתיקה (אפשר להתרכז בנשימה, או פשוט להתבונן בחוויה הכוללת של הגוף והנשימה) או בתפילה.
העיקר הוא לתת לעצמנו כמה רגעים, לפני התרגול כדי להשתחרר מטרדות היומיום ולהתכוונן פנימה, ובסופו כדי להתבונן בהשפעותיו ולהודות על כך.
6) שמרו על החיוביות ☺
גם אם הכל לא הולך “חלק”, תרגלו גמישות מחשבתית והתאימו את עצמכם לנסיבות.
וזכרו, “גרם תרגול שווה טונות של תיאוריה” (סוואמי שיבננדה).