תרבויות רבות מכירות באיכויות הרפואיות של צמחי מרפא ותבלינים טריים במשך אלפי שנים.
בשנים האחרונות המדע אישר שרכיבי סופר-פוד אלו מוסיפים לא רק טעם וצבע למנות, אלא מונעים, מטפלים ומרפאים מגוון מחלות.
5 התבלינים שיוצגו במאמר זה מובילים לבריאות טובה, חיוניות קורנת, סיבולת ואריכות ימים.
לפי האיורוודה (תורת הרפואה ההודית המסורתית), בישול עם צמחי תבלין מעורר את התיאבון ומחזק את האגני, או אש העיכול.
מעבר לכך, תיבול עדין הוא סטווי (Sattvic), כלומר מחזק ומטהר, קל לעיכול ומשאיר אותנו מלאי אנרגיה וקלילים.
המלצתנו החמה:
וודאו שיש לכם את המתנות הקולינריות הללו במטבח שלכם, והוסיפו אותם (במידה) לארוחות שלכם על בסיס קבוע.
1. כורכום
הכורכום בנה מוניטין של “תבלין על” ולכן הוא בראש הרשימה.
המרכיב הפעיל בכורכום, כורכומין, הוא אנטי דלקתי חזק, אנטי סרטני, אנטי אייג’ינג ובעל תכונת חיטוי יעילות.
בתרבויות המזרח, מערבבים אותו במים רותחים ושותים לטיפול בהצטננויות ובעיות נשימה.
במקרה של פציעה או חתך ניתן לפזר מעט כורכום על הפצע הפתוח לחיטוי מקומי ועצירת הדימום. הכורכום מזרז את ההחלמה והריפוי.
דורות של נשים הודיות מרחו כורכום על פניהן לניקוי עור הפנים, אפילו פיגמנטציה, ולקבלת עור זוהר ובריא.
מחקרים מראים שהכורכומין, כמעכב מנגנונים דלקתיים שונים, מסייע במניעה וטיפול בסרטן, בעיות לב, דיכאון, סכרת ואלצהיימר.
2. ג’ינג’ר (זנגביל)
בנוסף להיות מרפא טבעי ויעיל לבחילות, הפרעות עיכול ומחלות ים, לג’ינג’ר יש שפע יתרונות בריאותיים נוספים שהוכחו.
הוא מטפל בדלקות פרקים, מפחית כאבי שריר ודלקות, מוריד רמות סוכר וכולסטרול בדם,
משפר את בריאות הלב, מחזק את תפקודי המוח ונלחם בזיהומים.
כדי ליהנות מיתרונותיו אפשר להשתמש בו בצורתו הגולמית הטרייה (קלוף), מיובש, מיובש ומסוכר, בצורת אבקה, מיץ או שמן.
יש לדעת שאכילה של יותר מידי גינג’ר עלולה לגרום לצרבת וכאבי בטן. ההמלצה היא לא לעבור מינון של יותר מ-4 גרם ביום למבוגר. נשים הרות וילדים (מעל לגיל שנתיים) יכולים להסתפק בגרם אחד ליום.
3. קינמון
בעבר הקינמון נחשב לאחד מהתבלינים היקרים ביותר בעולם והוגש כמנחה למלכים ושליטים.
גם היום הוא נחשב כבעל ערך רב- מהבחינה הבריאותית.
מלבד הארומה המתקתקה ומקפיצה שלו, הקינמון הוא מקור מצוין לנוגדי חמצון ודלקת.
הוא מסייע במצבי סכרת, במניעת מחלות לב והפרעות ניווניות,
מפחית את הסיכון לסרטן ומרחיק זיהומים חיידקיים, פטרייתיים ו-ויראליים.
להוסיף קינמון לתפריט היומי תומך בהפחתת משקל כיוון שהוא מווסת את רמות הסוכר בדם ומוריד את הכולסטרול הרע.
4. אספטידה (הינג)
לרוב המטבחים ההודים המסורתיים יש אספקה טובה של תבלין פלא זה על המדפים.
מבחינה קולינרית לאספטידה (Asafetida) יש ארומה חריפה, אך היא מפתחת טעם עדין ומעורר תאבון כאשר מערבבים אותה עם מרכיבים אחרים.
יש לה טעם דומיננטי מאוד, לכן שימו קמצוץ (והגדילו בזהירות) כדי שלא תשלט על התבשיל.
טעמיה העזים מזכירים שום ובצל, ולכן היא מהווה תחליף נהדר בעבור יוגים הנמנעים מפריטים אלו (למה? קראו כאן במאמר “על נפלאות התזונה היוגית”.)
עם זאת, באיכויותיה המעודנים היא יוצרת גירויי יתר לגוף ולהכרה (ראג’ס) ולכן למתרגלי היוגה והמדיטציה מומלץ לצרוך ממנה במידה.
מוכר גם בשם הינג (Hing), משתמשים בתבלין זה כתרופה טבעית להעלמת צרבת ובעיות עיכול, ריפוי כאבי ראש ומיגרנות, הקלה על הפרעות עיכול, הורדת לחץ דם, הקלה על מחלות בדרכי הנשימה, טיפול בדיכאון, הגנה מפני סרטן ושיפור הבריאות המינית והפורייתית כאחד.
ההודים ממליצים על הינג מעורבב עם דבש במיוחד עבור שיעול כרוני יבש, שעלת, ברונכיטיס, אסטמה, שפעת וכד’.
הינג מומס במים מקל על מיגרנות וכאבי ראש חזקים, ומעורבב עם מיץ לימון עשוי לסייע גם נגד כאבי שיניים חזקים.
שימו לב, האספטידה עלולה להתנגש עם תרופות להפחתת לחץ דם וכן עם תרופות לדילול הדם, לכן אין לצרוך אותה יחד איתן.
היא גם איננה מומלצת לנשים בהריון ומניקות, חולי אפילפסיה ואנשים עם נטייה לדימומים.
5. ציפורן
בשימוש נפוץ באיורוודה, ניצנים זעירים אלה עמוסים בנוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים ומוכרים בתכונותיהם האנטי-בקטריאליות, האנטי-פטרייתיות, המחטאות ומשככות כאבים.
הם יכולים לשמש גם באופן מקומי כדי להקל על כאבי שיניים ולטפל בחתכים קלים, שריטות וחבורות.
במקרים של כאבי שיניים חזקים, החדרת שן של ציפורן בין השיניים, עשויה להקל ולהפיג את הכאב באופן משמעותי. עם זאת, אין להזניח את הטיפול המסודר והיסודי בגורם לכאב.
הציפורן מתאים בטעמו עם הקינמון, ובשל העובדה שטעמו דומיננטי וקצת חריף, יש להשתמש בקמצוץ ממנו.
בישול עם ציפורן מחדיר את השמנים האתריים העוצמתיים שלו למזון, להקלה על תהליך העיכול ובמצבי עצירות.
בצריכה קבועה, מצבי הנשימה מוסדרים, מערכת החיסון משתפרת והסוכרת נשלטת.
עם זאת, חשוב לדעת כי הציפורן אסורה לסובלים מאולקוס ומתסמונת המעי הרגיז, מאחר והיא מגבירה את הפרשת החומצה ההידרו כלורית.
“When diet is wrong, medicine is of no use. When diet is correct, medicine is of no need.”
“כאשר התזונה שגויה, אין טעם בתרופה. כאשר התזונה נכונה, אין צורך בתרופה” (פתגם איורוודי)
זכרו, כאשר אנחנו מזינים את הגוף והנפש שלנו בתזונה מתאימה, מחלות יהיו נדירות.
אבל מהי תזונה מתאימה?
האוכל שנכון למישהו אחד עשוי להיות לא נכון בשבילך.
כאשר אנחנו מבססים את התזונה שלנו על ההרכב האישיותי שלנו, או סוג הטיפוס שלנו, הבריאות פורחת.
מוזמנים לריטריט תזונה מותאמת אישית עפ”י האיורוודה באשרם.
לפרטים מלאים והרשמה לחצו כאן:
יש לכם שאלות, הערות או הארות לשתף?
נשמח לשמוע בתגובות למטה!