מרקים

מרק לוביה

מרק לובייה וירוקים מהגינה

מרכיבים (4-6 סועדים):

– 1.5 כוס שעועית לובייה יבשה, מושרית לילה במים

– ירוקים טריים: קערה בינונית מלאה במנגולד/עלי סלק/תרד/קייל

– 1 לימון סחוט

– תבלינים: בהרט, מוסקט, כוסברה טחונה, הל טחון, מלח, פלפל שחור

– שמן זית

 

אופן ההכנה: 

  • שוטפים היטב את הלובייה לאחר ההשרייה ומעמידים לבישול בסיר, מכוסה במים רותחים (3-4 כוסות).
  • לאחר הרתחה ראשונה (5-10 דק’) והוצאת קצף שעלה בסיר, מוסיפים 0.5-1 כפית שטוחה מכל תבלין, מלבד מהמלח! מבשלים על אש בינונית לעוד כ30-45 דק’ לריכוך מוחלט של השעועית. 
  • במקביל שוטפים וחותכים את הירוקים לרצועות רחבות: תרד מספיק רק להפריד מהגבעולים, גבעולי ועלי הסלק/מנגולד יש להפריד ולקצוץ דק יותר. 
  • במחבת חמה, מטגנים את הגבעולים הקצוצים במעט שמן ומתבלים עם אותם התבלינים לפי הטעם.
  • לאחר שהשעועית התבשלה היטב, מוסיפים את הגבעולים המטוגנים ושאר הירוקים. מוסיפים מים לפי הצורך והמרקם הרצוי – אפשר להשאיר את המנה כתבשיל סמיך יותר או להוסיף מים למרק דליל יותר.

לאחר הוספת הירוקים וערבוב ניתן לכבות את האש. יש להוסיפם בסמוך להגשת המרק כך שטריות הירק תשאר והוא לא יתבשל לגמרי. 

  • מוסיפים מאותם התבלינים לפי הצורך, 2-3 כפות שמן זית, מיץ לימון סחוט ומלח.

לבריאות!

מרק חרירה

מרק חרירה עשיר

מרכיבים (10 סועדים):

– 100 גרם גרגירי חומוס מושרים למשך לילה במים

– 4 כפות שמן קנולה או חמניות

– 1 שומר גדול קצוץ לקוביות

– 2 גזרים גדולים קלופים וקצוצים לקוביות קטנות

– שורש סלרי קצוץ לקוביות  קטנות

– 3 גבעולי סלרי פרוסים לעיגולים

– 8-10 עלי מנגולד שטופים וקצוצים לרצועות דקות

– 1 תפוח אדמה קלוף וקצוץ לקוביות קטנות

– שליש כוס עדשים ירוקות גדולות

– שליש כוס עדשים כתומות

– 2 עגבניות קלופות ומרוסקות

– כוס פטרוזיליה קצוצה

– כוס כוסברה קצוצה

– תבלינים: כפית כמון, חצי כפית כורכום, חצי כפית גרגירי כוסברה, חצי כפית פלפל שחור, רבע כפית פפריקה חריפה, כפית וחצי מלח גס, חצי לימון סחוט או יותר

– שני שליש כוס אטריות דקיקות למרק (אופציונלי)

 

הוראות הכנה:

  • מבשלים את גרגירי החומוס בסיר עם ליטר וחצי מים, מסירים קצף ומבשלים ארבעים דקות או עד ריכוך. שומרים את מי הבישול.
  • בזמן בישול החומוס, מטגנים בסיר גדול עם שמן את השומר עד שקיפות. מוסיפים קוביות גזר, שורש סלרי, וגבעולי סלרי וממשיכים בטיגון עוד 15 דקות או עד שהירקות משחימים מעט.

מוסיפים מנגולד, תפו”א ואת שני סוגי עדשים, וממשיכים בטיגון עוד 5 דקות.

  • מוסיפים עגבניות מרוסקות, עשבי תיבול ואת כל התבלינים, למעט המלח ומטגנים שתי דקות.
  • מוסיפים את גרגירי החומוס יחד עם מי הבישול שלהם, ומוסיפים עוד ליטר מים (בסך הכל צריך להוסיף 2 ליטר מים) ומבשלים ארבעים דקות.
  • מוסיפים מלח וממשיכים בבישול עוד רבע שעה.
  • מוסיפים מיץ לימון, אטריות, סוגרים את מכסה הסיר ומכבים את האש.

לאחר שתי דקות מתקנים תיבול ומגישים.



מרק-ברוקולי ארטישוק וקישןא

מרק ברוקולי, ארטישוק וקישוא

 

מרכיבים:

– 1 חב’ ברוקולי טרי

– 1-1/2 חב’ לבבות ארטישוק

– 4-6 קישואים/זוקיני

– 1 שורש פטרוזיליה

– 1 כוס חלב טבעוני שקדים/קוקוס/סויה

– תבלינים: טימין, מוסקט, בהרט, פלפל שחור, ג’ינג’ר טרי, מלח (1/2 כפית מכל אחד, מלח לפי הטעם)

 

אופן ההכנה:

  • חותכים את כלל הירקות, עם הקליפה, לקוביות גדולות. (ארטישוק מהקפאה אין צורך לחתוך). אפשר להשאיר שארית של פרחי ברוקולי בצד.
  • בסיר מרק מחממים מעט שמן קנולה/קוקוס, מוסיפים את כלל התבלינים ולאחר ערבוב קל מוסיפים את כלל הירקות.

מערבבים היטב ומכסים. מבשלים על אש בינונית.

  • לאחר כ5 דקות מוסיפים מים רותחים שיכסו את הירקות (ס”מ מעליהם).
  • ממשיכים לבשל עם מכסה כ20-30 דק’ או עד שהירקות מתרככים לגמרי.
  • מכבים את האש וטוחנים עם בלנדר מוט בתוך הסיר עד שהמרקם קרמי וחלק.

מוסיפים וטוחנים עם החלב שבחרנו, לא חובה.

  • על אש נמוכה מערבבים עם 2 כפות שמן זית את פרחי הברוקולי השלמים. ייקח להם כמה דקות להתרכך. מוסיפים למרק הרותח ואז מכבים את האש.

המרק מוכן! 

בתאבון.

זית את פרחי הברוקולי השלמים. ייקח להם כמה דקות להתרכך. מוסיפים למרק הרותח ואז מכבים את האש.

המרק מוכן! 

בתאבון.

מרק-תירס הודי

מרק תירס הודי

מרכיבים:

– 3-4 קלחי תירס טרי / שקית תירס קפוא

– 1 כוס פולנטה (קמח תירס גס)

– 1 ליטר חלב קוקוס

– 200 גר׳ קוקוס טחון קלוי 

– ½ צרור סלרי גבעול

– 1-2 לימונים סחוטים (מיץ)

– תבלינים טריים: למון גראס (לימונית) 4-5 גבעולים, גרניום לימוני 3-4 עלים, טימין חופן

– תבלינים יבשים: פלפל שחור, כורכום, קארי צהוב, מלח.

– שמן קוקוס (1-2 כפות)

 

אופן ההכנה: 

  • מפרידים עם סכין את כלל התירס מהקלחים.
  • מטגנים בשמן בסיר מרק את התבלינים ומוסיפים את התירס.
  • מוסיפים את חלב הקוקוס + ½ ליטר מים. מביאים לרתיחה.
  • לתוך הנוזל הרותח מוסיפים את הפולנטה בהדרגה, על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב (עדיף עם מטרפה ידנית), שלא יווצרו גושים. מערבבים היטב את הפולנטה וכלל המרק.
  • ממשיכים לבשל על אש נמוכה, מוסיפים סלרי קצוץ לעוד כמה דקות בישול.
  • מתקנים את הטעמים עם התבלינים לפי הצורך.
  • אפשר להגיש עם יוגורט מעל, קרם קוקוס ואהבה! 
מרק-תאלינדי

מרק קארי ירוק תאילנדי

מרכיבים (4-6 נפשות):  

– 1 כף ג׳ינג׳ר טרי קצוץ

– 1 שורש לימונית (למון-גראס). מומלץ להוסיף:  1 שורש גלנגל, 2 עלי קפיר-ליים.

– 10-15 עלי קארי ירוק טריים (לא להשתמש בתערובת!)

– 1 תפו״א אדמה גדול

– 2-3 זוקיני

– ½ צרור סלרי טרי גבעול+עלים

– 1 צרור עלי מנגולד

– 1 חבילה עלי צרד טריים (בייבי)

– 1 חב׳ עלי בזיליקום טרי

– ½ ק״ג טופו

– 1 ליטר קרם קוקוס

– 3-4 כפות שמן קוקוס

– מלח

 

אופן ההכנה:

  • חותכים קוביות תפו״א וזוקיני (2-3 ס״מ), לקצוץ סלרי ומנגולד לרצועות.
  • חותכים את הטופו לקוביות של 3 ס״מ.
  • מחממים סיר עם שמן הקוקוס. 
  • מטגנים בסיר ראשית את התבלינים – ג’ינג’ר, לימונית, קארי, קפירליים וגלגנגל לכמה דק׳.
  • מוסיפים את התפו״א והסלרי ולטגן עוד 3-5 דקות. 
  • מוסיפים את הזוקיני ולכסות את הירקות במים (3-4 כוסות).
  • מכסים תחילה את הסיר שיגיע לרתיחה ואז מורידים את המכסה להמשך בישול על אש נמוכה. 
  • מטגנים בנפרד את קוביות הטופו, ב2-3 כפות שמן קוקוס ומלח.
  • לאחר כ20 דק׳ או כשתפו״א במרק התרככו, מוסיפים את עלי המנגולד, תרד, טופו וקרם הקוקוס ולבשל עוד דקות ספורות.

שימו לב לא לבשל מידי מרק בסגנון הזה… באופן כללי האוכל התאילנדי מבוסס על בישול קצר, כזה שמרכך את הירקות אבל לא מפרק לגמרי, והטעמים נשמרים רעננים וטריים.

  • אם יש צורך, מתקנים טעמים- עם ג׳ינג׳ר, ליים מגורד/מיץ, מלח וקוקוס.

 

תוספות/קישוטים: בהגשה המסורתית מוסיפים בזיליקום טרי מעל, וצ׳ילי ירוק. על הצ׳ילי היוגים מוותרים מומלץ להוסיף אורז מלא עגול או אטריות אורז דקיקות.

 

לבריאות!

מרק ברוקולי תאילנדי

בין המנות הפופולריות ביותר במטבח התאילנדי.

מרק חם וחמצמץ ומפתיע, מלא במרכיבים ארומטיים המשתלבים נהדר.

מצויין בתקופה זו כתרופת סבתא לגודש ונזלת אלרגית. פתרון מזין וקל שלא מכביד על המשך ההתנהלות, וגם מהיר מאוד להכנה! (מתבשל 10-20 דק). לבריאות!

מצרכים (4-6 סועדים):
– שמן זית, שמן קוקוס
– 1 כפית ג׳ינג׳ר מגורד
– 2 גבעולי למון גראס
– 2 עלי קפיר ליים
– 1 שורש גלנגל
– 1 כפית זרעי כוסברה
– 1 שומר
– 1/2 כוס קרם קוקוס
– 2 כוסות מים
– 3 כפות רוטב סויה תמרי
– 5 גרם אצות
– כף גרידת לימון
– מיץ מחצי לימון
– מלח לפי הטעם
– 1 ברוקולי, 1 זוקיני, חצי דלורית
– חבילה קטנה של טופו
– כוסברה טריה
– שומשום קלוי

אופן ההכנה:
• פורסים את השומר דק. חותכים את שאר הירקות והטופו לקוביות 1-2 ס”מ.
• בסיר מחומם מטגנים את התבלינים היטב, מוסיפים את השומר ומטגנים עד שמשחים.
• מוסיפים את הדלורית ומערבבים היטב. מכסים במים רותחים ומבשלים למשך 20 דקות.
• מוסיפים את הברוקולי והזוקיני והטופו ומבשלים לעוד 5 דק’ עד שמתרכך קלות.
• מוסיפים את הלימון והאצות פרוסות דק. מערבבים היטב ומורידים מהאש.
• מגישים עם כוסברה טריה, קרם קוקוס ושומשום מעל.
• מומלץ להוסיף אטריות אורז או אטריות שעועית לארוחה

מרק טום-יאם טבעוני

בין המנות הפופולריות ביותר במטבח התאילנדי. את העוף/שרימפס ניתן להחליף בקוביות טופו.
מרק חם וחמצמץ, מלא במרכיבים ארומטיים המשתלבים נהדר.


מצויין בתקופה זו כתרופת סבתא לגודש ונזלת אלרגית. פתרון מזין וקל שלא מכביד על המשך ההתנהלות, וגם מהיר מאוד להכנה! (מתבשל 10-20 דק). לבריאות!

מצרכים (4-6 סועדים):
– שמן זית, שמן קוקוס
– 1 כפית ג׳ינג׳ר מגורד
– 2 גבעולי למון גראס
– 2 עלי קפיר ליים
– 1 שורש גלנגל
– 1 כפית זרעי כוסברה
– 1 שומר
– 1/2 כוס קרם קוקוס
– 2 כוסות מים
– 3 כפות רוטב סויה תמרי
– 5 גרם אצות
– כף גרידת לימון
– מיץ מחצי לימון
– מלח לפי הטעם
– ברוקולי, זוקיני, דלורית
– כוסברה טריה
– שומשום קלוי

אופן ההכנה:
• פורסים את השומר דק. חותכים את שאר הירקות לקוביות 1-2 ס”מ.
• בסיר מחומם מטגנים את התבלינים היטב, מוסיפים את השומר ומטגנים עד שמשחים.
• מוסיפים את הדלורית ומערבבים היטב. מכסים במים רותחים ומבשלים למשך 20 דקות.
• מוסיפים את הברוקולי והזוקיני ומבשלים לעוד 5 דק’ עד שמתרכך קלות.
• מוסיפים את הלימון והאצות פרוסות דק. מערבבים היטב ומורידים מהאש.
• מגישים עם כוסברה טריה, קרם קוקוס ושומשום מעל.
• מומלץ להוסיף אטריות אורז או שעועית לארוחה

IMG_1442

מרק הודי לבן

מרכיבים (4-6 סועדים):

– 4 תפו”א בינוניים

– 1 שורש ארטישוק ירושלמי 

– 1 כרובית 

– 750 מ”ל קרם קוקוס

– חצי כוס קוקוס טחון יבש, קלוי

– 2-3 כפות שמן קוקוס/קנולה

– תבלינים: 3-4 תרמילי הל כתושים, 3 ציפורן שלמים, 1 אצבע שורש ג’ינג’ר טרי קצוץ או יבש, 3 עלי דפנה, שורש גלנגל/עלה כפיר ליים (מומלץ אך לא חובה, משיגים בחנויות אסייתיות)

– 1 לימון סחוט

אופן ההכנה: 

  • מקלפים את תפו”א וחותכים את כל הירקות לחתיכות גסות (6-8 ס”מ)
  • מטגנים בסיר המרק את התבלינים בשמן, ומוסיפים את הירקות. מערבבים היטב כמה פעמים למשך 10 דקות, עם מכסה.
  • מוסיפים מים רותחים עד כמעט כיסוי הירקות וממשיכים לבשל על אש בינונית, מכוסה.
  • לאחר כרבע שעה נוספת, או כשהירקות רכים לגמרי, מוסיפים הקוקוס היבש והקרם.
  • מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם.
  • טוחנים היטב עם בלנדר מוט לקבלת מרקם קטיפתי וסמיכות מתאימה. מוסיפים מים וטוחנים שוב לפי הצורך והעדפת הסמיכות. 
  • אפשר להוסיף קוקוס מלמעלה, גבינה מגורדת או כרובית צלוייה.

מגישים לצד יוגורט חמוץ/טחינה/מטבל טעים אחר.

לבריאות!