מהמטבח ההודי
כיסוני סמוסה
כיסוני סמוסה הודית פריכים וממולאים בעלי חובזה שליקטנו בגינה. אפשר להחליף את המילוי בירוקים ועשבי תיבול מכל סוג.
הגרסה המקורית מטוגנת בשמן עמוק. שלנו כאן אפויה ומעט יותר בריאה
מצרכים (4-6 סועדים):
– 1 כוסות קמח חומוס
– 1 כוס קמח אחר (רגיל/ללא גלוטן)
– ¼ כוס שמן קנולה/קוקוס מומס
– ½ כוס מים
– ½ כפית מלח, ½ כפית כמון
– מילוי: 3 כוסות עלי חובזה, זרעי כוסברה, כמון, מלח פלפל, שמן זית
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את שני סוגי הקמח והמלח, מוסיפים בהדרגה את השמן ולשים עד שהוא נספג כולו ומתקבל בצק אחיד.
- מוסיפים את המים בהדרגתיות. אחרי כל הוספה לשים היטב את הבצק. המרקם הסופי צריך להיות גמיש ומעט קשה.
- מעבדים את הבצק לכדי כדור, מושחים בשמן, מכסים בניילון נצמד ומצננים במקרר חצי שעה.
- מטגנים במחבת את תבליני המילוי בקצת שמן, מוסיפים את עלי החובזה חתוכים ומאדים.
- מכינים מהבצק כדורים, בכל כדור יוצרים גומה עמוקה, מכניסים כף מהמילוי, סוגרים ויוצרים משולש.
- אפשר לטגן את הסמוסות בשמן עמוק (קלאסי) ואפשר לאפות בתנור בחום גבוה של 210 מעלות, עם מעט שמן מעל כל משולש.
- מומלץ להגיש עם רוטב נענע ויוגורט…
מרק הודי לבן
מרכיבים (4-6 סועדים):
– 4 תפו”א בינוניים
– 1 שורש ארטישוק ירושלמי
– 1 כרובית
– 750 מ”ל קרם קוקוס
– חצי כוס קוקוס טחון יבש, קלוי
– 2-3 כפות שמן קוקוס/קנולה
– תבלינים: 3-4 תרמילי הל כתושים, 3 ציפורן שלמים, 1 אצבע שורש ג’ינג’ר טרי קצוץ או יבש, 3 עלי דפנה, שורש גלנגל/עלה כפיר ליים (מומלץ אך לא חובה, משיגים בחנויות אסייתיות)
– 1 לימון סחוט
אופן ההכנה:
- מקלפים את תפו”א וחותכים את כל הירקות לחתיכות גסות (6-8 ס”מ)
- מטגנים בסיר המרק את התבלינים בשמן, ומוסיפים את הירקות. מערבבים היטב כמה פעמים למשך 10 דקות, עם מכסה.
- מוסיפים מים רותחים עד כמעט כיסוי הירקות וממשיכים לבשל על אש בינונית, מכוסה.
- לאחר כרבע שעה נוספת, או כשהירקות רכים לגמרי, מוסיפים הקוקוס היבש והקרם.
- מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם.
- טוחנים היטב עם בלנדר מוט לקבלת מרקם קטיפתי וסמיכות מתאימה. מוסיפים מים וטוחנים שוב לפי הצורך והעדפת הסמיכות.
- אפשר להוסיף קוקוס מלמעלה, גבינה מגורדת או כרובית צלוייה.
מגישים לצד יוגורט חמוץ/טחינה/מטבל טעים אחר.
לבריאות!
פאלק טופו
מרכיבים (4-6 סועדים):
– 1 חב’ תרד ניו-זילנדי
– 2 חב’ מנגולד ו/או חובזת גינה
– 1 צרור כוסברה טרייה
– 1 קג’ טופו
– ½ ליטר חלב סויה או שקדים
– תבלינים: 3-4 הל שלם, 2 ציפורן, קנמון, אגוז מוסקט, גראם מסאלה, ג’ינג’ר טרי/טחון, מלח פלפל.
– מומלץ להוסיף: קשיו שלמים או גרוסים לרוטב ולהגשה.
אופן ההכנה:
- חותכים את הטופו לקוביות 2-3 ס”מ, מכניסים לתנור 180 מעלות חום, למשך כ 20 דקות, עד שמזהיב היטב.
- שוטפים ומכינים את העלים לבישול: תרד מפרידים מהגבעולים, מנגולד-קוצצים את הלבן בנפרד והעלים חותכים גס.
- מטגנים בשמן קוקוס בסיר רחב את התבלינים הנ”ל (כחצי כפית מכל תבלין).
- מוסיפים את חלק הלבן מהמנגולד לטיגון ואחרי כמה דקות כשמזהיב, מוסיפים את העלים.
- מאדים למשך כמה דקות עד לריכוך העלים, ומוסיפים עליהם את החלב, מרתיחים יחד.
- לאחר כ10-15 דקות ניתן לכבות את האש, לטחון בבלנדר מוט את הרוטב הירוק ולשפר טעמים…
- מוסיפים את הטופו שהזהיב בתנור, לתוך סיר הרוטב ומערבבים היטב.
- ניתן להוסיף בהגשה קשיו או כוסברה טרייה מלמעלה…
בתאבון!
תבשיל תפוחי אדמה בקארי עם אפונה ושעועית ירוקה
מרכיבים (4-6 אנשים):
– 2 שומר
– 10 תפוחי אדמה בינוניים
– חצי שקית אפונה ירוקה קפואה
– חצי שקית שעועית ירוקה קפואה
– קרם קוקוס 250 מ”ל
– 10 עלי קארי טריים
– תבלינים: 2 כפות אבקת קארי, כף זרעי כמון, כף סרעי כוסברה כתושים/טחונים, 10 תרמילי הל מעוכים קלות, כפית חוויאג’ למרק, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
אופן ההכנה:
- קוצצים את השומר ומטגנים עם קצת שמן עד להזהבה חלקית
- קולפים את תפוחי האדמה, חוצים ל-2 ומוסיפים אותם לשומר. ממשיכים לטגן. שימו לב לערבב טוב כל כמה דקות עד שהשומר ממש מתחיל להשחים כמו בצל.
- מעבירים לאש קטנה. מוסיפים את התבלינים ומערבבים עד שכל התפוחי אדמה עטופים בתבלינים.
- מוסיפים אפונה ושעועית ירוקה מושרים ומערבבים שוב 5 דקות.
- מוסיפים קרם קוקוס. הנוזלים צריכים לכסות שני שליש מהתבשיל. מבשלים עד שתפוחי האדמה רכים ומוכנים.
חשוב מדי פעם לערבב את הכל, ובמיוחד לגרד את תחתית הסיר. אם הנוזלים מתאדים יש להוסיף חלב קוקוס לקבלת רוטב עשיר. אם הרוטב סמיך לכם מידי, ניתן להוסיף קצת מים לדילול.
ברגע שתפוחי האדמה מוכנים סוגרים את האש.
דוסה
לאפה הודית שנמכרת בכל פינת רחוב בהודו, ואפשר למלא בכל תבשיל, ממרח או סלט שאוהבים. קלילה, אוורירית, פריכה ו- ללא גלוטן!
מתכון מנצח לדוסה מהירה ופשוטה, אבל עדיין טעימה מאוד.
אזהרה יחידה: את הדוסה הזאת יש לאכול די מהר אחרי ההכנה כי היא נוטה להתקשות בעמידה.
מרכיבים: (תוספת ל4-6 סועדים)
– 1 כוס אורז בסמטי
– 1 כוס עדשים כתומות או כוסמת ירוקה
– תבלינים: כמון טחון, מלח.
אופן ההכנה:
- משרים לילה לפני בקערה את האורז והכוסמת או העדשים יחד, מכוסים במים.
- בבוקר, או כ-30 דקות לפני הארוחה, טוחנים את התערובת המושרית היטב עם בלנדר מוט. אם התערובת ספחה את כל המים מומלץ להוסיף כחצי כוס מים. אם נשארו, אין צורך להוסיף.
- תוך כדי הטחינה מוסיפים כפית מלח וכפית שטוחה של כמון טחון.
- כשהבלילה במרקם אחיד ומוקצף מעט (גרגירי האורז גרוסים היטב), מחממים מחבת שטוחה ואיכותית (חשוב שתהיה טפלון או ציפוי קרמי שמאפשר טיגון ללא שמן).
- כשהמחבת ממש רותחת, מעבירים סיבוב עדין של נייר ספוג בשמן.
- לטיגון הדוסה: יוצקים במרכז המחבת מצקת שלמה של הבלילה. בתנועה סיבובית מהירה, עם תרווד, מורחים את הבלילה מהמרכז כלפי הצדדים, ליצירת עיגול, כמו קרפ. חשובה התנועה המהירה בכדי שיווצרו בועות על פני השטח והדוסה תישר אוורירית ולא דחוסה.
לאחר כ3-4 דקות מגרדים בעדינות מסביב לשוליים והופכים את הדוסה לצד השני.
לאחר עוד דקה, כשהשחימה מעט משני הצדדים- מסירים לצלחת ומכסים במגבת לחה כדי לשמור על החום והטריות עד להגשה.
ניתן למרוח מעט גהי (חמאה מזוקקת) או שמן בין שכבות הדוסה המוכנות.
מומלץ להגיש ע”פ המסורת בתוספת תבשיל ירקות מסאלה, סאבג’י או כל סגנון אחר לטעמכם.
בתאבון!
קיצ'רי
השילוב של אורז וקטניה (ישנן וריאציות שונות) ותבלינים יוצר מנה מזינה וקלה מאוד לעיכול.
באיורוודה קיצ’רי הוא המזון המועדף לשימוש בדיאטת מונו (אכילה של סוג מזון אחד בלבד) או תוך כדי ביצוע תוכניות ניקוי רעלים כגון פנצ’ה-קרמה. לקיצ’רי השפעה מאזנת על כל 3 הדושות.
זו מנה בעלת איכויות רבות אך היותה מהירה וקלה להכנה הופך אותה לפופולרית כמעט בכל אורח חיים.
מרכיבים: (4-6 סועדים)
– 1 כוס אורז בסמטי
– 1 כוס שעועית מאש (מומלץ מונבטת)
– 1 גזר
– 2-3 גבעולי סלרי עלים
– ½ שומר ו/או שורש פטרוזיליה
– אופציונלי: 1-2 תפו”א קטנים.
– מיץ סחוט מלימון 1
– שמן זית או גהי (חמאה מזוקקת) או שמן שומשום
– תבלינים: (כפית מכל אחד) זרעי כוסברה, זרעי כמון, זרעי שומר, תרמילי הל, זנגביל טרי או יבש, כורכום, פלפל שחור גרוס, מלח.
אופן ההכנה:
- משרים את שעועית המאש במים לילה לפני.
אפשרות החלפה: אם לא השריתם או לא אוהבים מאש, אפשר להמיר לעדשים כתומות או אורד-דאל ללא השרייה מראש.
- שוטפים טוב את האורז ומסננים
- חותכים דק וקטן את שורש הפטרוזיליה, השומר והגזר.
- קוצצים את הסלרי לפרוסות דקות. אם רוצים להוסיף תפו”א – חותכים לקוביות ס”מ 1-2.
- בסיר, מחממים 2-3 כפות שמן/חמאה לבחירתכם. מפרקים את תרמילי ההל, כותשים מעט את התבלינים השלמים ומטגנים את התבלינים הנ”ל, בלי המלח.
- מוסיפים לטיגון את הירקות הקשים והסלרי הקצוצים ומערבבים היטב.
- לאחר השחמה (3-5 דק’) מוסיפים את המאש או העדשים והאורז המסונן. ממשיכים לטגן ולערבב עד שרוב גרגירי האורז מחליפים גוון משקוף ללבן.
- מרתיחים מים. מוסיפים כ-3 כוסות מים רותחים ומערבבים.
- מכסים, ומבשלים על אש בינונית/נמוכה כ-10 דקות. מערבבים שוב. מוסיפים מים לפי הצורך, כ0.5-1 כוס, כך שהכל יתבשל לגמרי ויגיע למרקם עיסתי.
- ממשיכים לבשל על אש נמוכה לעוד מספר דקות, מוסיפים מלח.
- מוסיפים את מיץ הלימון, מעט כוסברה טרייה קצוצה ושמן זית/חמאה.
בתאבון!
אלו גובי מאטר
אלו גובי מטר הוא תערובת של תפוחי אדמה (אלו), כרובית (גובי) ואפונה ירוקה (מטר) בקארי מבוסס עגבניות.
תבשיל פשוט ובריא.
בגרסה שלנו אופים את תפו”א והכרובית בתנור כדי למנוע את התפרקותם בבישול ארוך ולשמר מקסימום טעם. הרוטב מתבשל בצד, ובסוף נאחד אותו עם הירקות בבישול קצר.
מרכיבים: (4-6 סועדים)
– 2-3 כפות שמן
– 4 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לקוביות
– 1 ראש כרובית חתוך לראשים קטנים
– 1 שומר קצוץ גס
– אצבע ג’ינג’ר מקולפת ומגורדת בפומפיה גסה
– 3 עגבניות גדולות קצוצות גס
– כוס אפונה מושרית
– תבלינים: 1 כפית זרעי חרדל, 1 כפית זרעי כמון, 1 כפית זרעי כוסברה, 1 כף קארי/חוויג’ למרק
– מלח פלפל על פי טעם
– מים על פי צורך
אופן ההכנה:
- לתבל תפו”א וכרובית בזרעי כוסברה כתושים וקארי/חוויג’ למרק ולהכניס לתנור עד לריכוך בינוני. לא לרכך לגמרי כי ימשיכו לבישול קצר ברוטב. להעביר לקערה ולהניח בצד.
- לחמם שמן בסיר על אש בינונית-חלשה ולטגן זרעי חרדל וזרעי כמון. כשהם מחליפים צבע ומשתחררת ארומה טעמים קלה- להוסיף ג’ינג’ר ועגבניות, ולבשל כ10-15 דקות עד שהעגבניות מתפרקות.
- מוסיפים את הירקות המבושלים ואת האפונה המושרית ומערבבים היטב. במידת הצורך, ניתן להוסיף קצת מים, ולבשל על אש קטנה כ10-15 דקות נוספות או עד שהירקות רכים (אבל לא מתפרקים!).
להגיש חם עם אורז בצד
קהיר הודי מתקתק וחורפי
מרכיבים:
– 1 כוס אורז בסמטי
– 4 כוסות נוזל (מים רותחים וחלב רגיל/טבעוני לבחירתכם. אנחנו בישלנו חצי מים-חצי חלב אורז שקדים)
– תבלינים: ציפורן שלם, קנמון מקלות, תרמילי הל, ג’ינג’ר טרי, זרעי שומר, 1 כוכב אניס, פלפל שחור/אנגלי, מלח. (כפית שטוחה מכל אחד)
– צימוקים שחורים
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את האורז ומסננים
- מרתיחים בסיר את הנוזלים יחד עם התבלינים לאחר שהם כתושים מעט.
- כשהנוזל כמעט רותח, מוסיפים את האורז, מערבבים ומכסים על אז נמוכה.
- מבשלים ומערבבים מעט כל 5 דקות. סכ”ה בישול איטי של כשעה.
– כשהאורז רך, אפשר לשלוט ברמת הסמיכות של המנה: להוסיף מים רותחים למרקם דליל יותר או להמשיך לבשל בלי מכסה להסמכה.
– אופציונלי: ניתן לפזר שקדים ו/או קשוי קלויים וקצוצים.
המנה המסורתית מוגשת חמה, כקינוח, במרקם מרקי ותוספת דבש או סוכר.
בגרסה שלנו הוצאנו את הסוכר והמנה מתאימה לצד תבשילים נוספים.
באהבה.
עוגיות צ'אי
מרכיבים:
– קמח כוסמין מלא 1/2 ק”ג
– אבקת אפייה 1 שקית
– תבלינים: קנמון, הל, ג’ינג’ר, ציפורן (כפית שטוחה מכל אחד)
– 2 כפות רסק תפוחים
– 1/2 כוס סילאן ו/או אגבה
– 1 כף תמצית וניל
– 1/2;כוס שמן קוקוס
– 1/2 כוס חלב שקדים או קוקוס
– 3 כפות טחינה גולמית מלאה
– 1 כוס תמרים שלמים/חצויים לפי בחירתכם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל180 מעלות.
- מערבבים את כלל היבשים יחד בקערה או מעבד מזון.
- מוסיפים את הרטובים יחד (מהרסק ומטה) ומערבבים היטב עד לקבלת עיסה בצקית אחידה.
אם יבש מדי- להוסיך מעט יותר חלב ושמן, עם רטוב מידי להוסיף מעט קמח.
- מכינים תבניות אפייה ובוצעים עיגולים (כמות כף גדושה) של הבצק, מגלגלים בין הידיים לכדור ועם האגודל לוחצים במרכזו ליצירת גומחה. אופציה לשדרוג: נועצים במרכז חצי תמר.
- אופים לכ10-15 דקות. עד להשחמת העוגיות (הן עדיין יהיו רכות מעט מבפנים).
- כשהן יוצאות חמות, מזגגים מעל עם מזלג-סילאן או דבש ומניחים לקירור.
- לאחר כחצי שעה לפחות שהן מתקררות מסדרים להגשה.
לא לשכוח את חליטת התה ליד!
צ’אנה מסאלה: תבשיל חומוסים הודי ארומתי
מנת קטנייה נהדרת ומלאת טעמים. מידת החריפות ממותנת כיאה למטבח היוגי
הסוד הוא בטיגון התבלינים בשמן, לשם פתיחת הארומות, ואם ניתן להשיג עלי קארי (טריים/מיובשים)- המנה תשתדרג פלאים.
טבעוני. ללא גלוטן.
מרכיבים: (3-4 מנות)
– כוס חומוס יבש מושרה ללילה
– 800 גרם עגבניות מרוסקות
– 4 עגבניות טריות קצוצות
– 2 כוסות מים רותחים
– 5 יחידות ציפורן כתושים
– 3 יחידות הל ירוק כתושים
– 1 מקל קינמון בינוני
– חופן עלי קארי (מוסיף המון! ניתן למצוא בחנויות תבלינים)
– תבלינים טחונים: כפית ציפורן, הל, קינמון וכורכום. כף כמון, פפריקה מתוקה.
– אצבע ג’ינג’ר טרי מגורר
– כף סוכר חום
– מלח ופלפל לפי הטעם
– חצי צרור כוסברה טרייה וקצוצה
– אופציונלי: שמנת קשיו (לטחון 1 כוס קשיו שהושרה ללילה/במים רותחים לפחות שעה עם מעט מאוד מים למרקם קרמי, לתבל עם מעט מלח) או חצי כוס קרם קוקוס
אופן ההכנה:
- נבשל את החומוסים בסיר לחץ מראש. נסנן ונשמור בצד.
- נחמם שמן בסיר ונטגן תבלינים לפי הסדר: תבלינים שלמים, עלי קארי, ג’ינג’ר (טיגון קל), תבלינים טחונים.
- נוסיף עגבניות טריות קצוצות, נבשל יחד עם התבלינים עד שמתפרקות לרוטב.
- נוסיף עגבניות מרוסקות.
- אחרי שהתבשיל מתאחד מעט, נוסיף 2 כוסות מים רותחים ונמשיך לערבב ולבשל כ-20 דק’ על אש נמוכה.
- נוסיף סוכר, מלח ופלפל לפי הטעם. נטעם ונתקן תיבול (מי שאוהב עם יותר טעם אפשר גם להוסיף עוד מהתבלינים הטחונים).
- בשלב זה נוסיף את החומוס המבושל, נערבב ונבשל עוד כ-10 דק’ לאיחוד טעמים.
- נוסיף כוסברה קצוצה ונערבב.
- אופציונלי ומומלץ: כדי להסמיך את התבשיל, נפריש מתוכה מנה, נטחן בבלנדר מוט ונחזיר לתבשיל.
- אופציונלי ומומלץ2: להעשרת התבשיל, נוסיף שמנת קשיו שהכנו/קרם קוקוס לפי הטעם.
נהדר לצד אורז בסמטי נקי.
מרק תירס הודי
מרכיבים:
– 3-4 קלחי תירס טרי / שקית תירס קפוא
– 1 כוס פולנטה (קמח תירס גס)
– 1 ליטר חלב קוקוס
– 200 גר׳ קוקוס טחון קלוי
– ½ צרור סלרי גבעול
– 1-2 לימונים סחוטים (מיץ)
– תבלינים טריים: למון גראס (לימונית) 4-5 גבעולים, גרניום לימוני 3-4 עלים, טימין חופן
– תבלינים יבשים: פלפל שחור, כורכום, קארי צהוב, מלח.
– שמן קוקוס (1-2 כפות)
אופן ההכנה:
- מפרידים עם סכין את כלל התירס מהקלחים.
- מטגנים בשמן בסיר מרק את התבלינים ומוסיפים את התירס.
- מוסיפים את חלב הקוקוס + ½ ליטר מים. מביאים לרתיחה.
- לתוך הנוזל הרותח מוסיפים את הפולנטה בהדרגה, על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב (עדיף עם מטרפה ידנית), שלא יווצרו גושים. מערבבים היטב את הפולנטה וכלל המרק.
- ממשיכים לבשל על אש נמוכה, מוסיפים סלרי קצוץ לעוד כמה דקות בישול.
- מתקנים את הטעמים עם התבלינים לפי הצורך.
- אפשר להגיש עם יוגורט מעל, קרם קוקוס ואהבה!
אורז קשמירי
מטבח צפוני קצת אחר הוא המטבח הקשמירי, שנולד מהשפעות של הצבאות הפרסיים והערביים שפלשו להודו מעת לעת. האורז הקשמירי התפרסם בצבעוניות, בארומתיות אגוזית ובעושר התוספות שבו.
מנה טעימה להפליא ועדיין פשוטה מאוד להכנה.
מרכיבים:
– אורז בסמטי לבן/מלא 1.5 כוס
– פירות יבשים: שזיפים מיובשים, צימוקים שחורים, דבלים (כחצי כוס סכ״ה)
– שקדים/אגוזי מלך (150 גר׳ סכ״ה)
– תבלינים: ציפורן טחון, הל טחון/שלם, קנמון 2 מקלות, פלפל שחור, גרם מסאלה, מלח.
– 2-3 כפות שמן קוקוס
אופן ההכנה:
• קוצצים את הפירות היבשים לחתיכות גדולות/ פרוסות.
• שוטפים את האורז במים ומסננים.
• מטגנים את התבלינים (כחצי כפית מכל תבלין) בשמן הקוקוס ומוסיפים את האורז לטיגון.
• מרתיחים מים לבישול.
• לאחר 3-5 דק טיגון מוסיפים את המים והפירות היבשים ומבשלים עד שמוכן (20-30 דקות).
• קוצצים וקולים במחבת את השקדים/אגוזים.
• כשהאורז רך ומוכן, מוסיפים את השקדים ומערבבים היטב.
• מגישים עם תוספת צימוקים/שקדים שלמים מלמעלה.
בתאבון!
מוקפץ איטריות שקופות
מוקפץ איטריות שקופות שילדים אוהבים. במנה הזאת הטופו מחליף את גבינת הפאניר המסורתית.
רוטב התרד העשיר הזה הוא דרך נפלאה להוסיף ירוקים לתפריט.
להגשה לצד קערת אורז בסמטי לבן או צ’פאטי (לחם שטוח פשוט) בהכנה ביתית
מרכיבים:
– ½ קילו טופו
– 1 חב׳ תרד ניו-זילנדי (בייבי). *תרד=פלאק בהינדית
– 1-2 חב׳ מנגולד/ עלי סלק
– ½ כוס אפונה קפואה/טרייה. *אפונה=מטאר בהינדית
– 500 מ״ל קרם קוקוס/חלב סויה
– תבלינים: ג׳ינג׳ר טרי, הל טחון, כוסברה טחונה, מקל קנמון, 2 צפורן שלם, מלח, סוכר חום.
– שמן חמניות/קוקוס (1-2 כפות)
אופן ההכנה:
- חותכים את הטופו לקוביות 2 ס״מ ומכניסים לתנור על 180 מעלות/גריל כ10-15 דקות שישחים ויהיה קריספי מעט (אין צורך בשמן, רק נייר אפייה).
לרוטב:
- שוטפים את הירוקים וחותכים את המנגולד לרצועות, את התרד רק מפרידים מהגבעולים.
- מטגנים כחצי כפית מכל תבלין + כף גינג׳ר טרי קצוץ בשמן קוקוס בסיר רחב לרוטב.
- מוסיפים את העלים ומערבבים, אפשר לכסות במכסה ל2 דקות שיתרככו ויתבשלו קצת.
- מוסיפים מעל את קרם הקוקוס/חלב הסויה ומרתיחים הכל יחד, על אש בינונית.
- לאחר כ10-15 דקות כשכל התערובת התבשלה היטב והתרככה, מכבים את האש וטוחנים את כלל המרכיבים בסיר עם מוט בלנדר או בבלנדר עמיד לחום.
- מוסיפים את האפונה המופשרת/טרייה לרוטב בסיר וממשיכים לבשל על אש נמוכה ומכוסה, כדי שכלל הטעמים יתחזקו ויתחברו, למשך עוד 10-20 דקות.
- לאחר הסמכת הרוטב והוצאת הטופו מהתנור, ניתן להוסיף את הקוביות לתוך הרוטב, לערבב בעדינות וזהו, מוכן להגשה! בתאבון!
מתכון למוקפץ ירקות (פאד תאי):
מרכיבים: (ל6-8 מנות)
– כרוב לבן (קטן)
– 4-5 גזרים
– ⅓ חבילה שעועית ירוקה קפואה/טרייה בעונה
– קשיו קלוי
– גינג׳ר
– שמן קוקוס
– לרוטב: 3 כפות סויה (ללא גלוטן), 1 כף גדושה חמאת בוטנים, 1 כף סילאן, ¼ כוס מיץ לימון
אופן ההכנה:
• חותכים את הכרוב והגזר לרצועות דקות.
• מחממים ווק על להבה חזקה וגדולה (טורבו למי שיש)
• בווק מחממים 3-4 כפות שמן קוקוס, עליו מטגנים מעט 1 כף ג׳ינג׳ר טרי קצוץ
• מוסיפים הגזר ומקפיצים לכ-5 דקות, אם יש מקום בווק- מוסיפים את הכרוב ומקפיצים יחד לעוד כדקה-שתיים. (אם אין מקום, מורידים את הגזר ועושים הכרוב בנפרד).
• מוסיפים את השעועית הירוקה לאחר שהופשרה אם מהקפאה…
• מערבבים היטב ומכבים את האש.
• מערבבים בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב, משקשקים היטב.
• לפני הגשה מערבבים חצי מהרוטב לתוך המוקפץ וחצי נוסף מוזגים מלמעלה עם הקשיו הקלוי.
• ניתן להוסיף למנה זו אטריות אורז דקות/עבות, שבושלו ושומנו עם שמן קוקוס/שומשום.