טופו
חריימה טופו
כך תחליפו את מנת הדג של החג בחריימה טבעוני מעולה ברוטב סמיך…
בהתבסס על המתכון המצויין הזה של שף אבי ביטון ואורי שביט.
מצרכים (2-3 סועדים):
לקציצות
300 גרם טופו
3 כפות קמח עדשים כתומות/פירורי לחם
1 צרור כוסברה/פטרוזיליה קצוצה
תיבול: 1 כפית שטוחה כמון, פפריקה מתוקה, כוסברה טחונה
מלח, פלפל לפי הטעם
4 כפות שמן זית
אופציונלי: אצות וואקמה מושרות סחוטות וקצוצות
לרוטב
1/4 כוס שמן
2 שומר
1 פלפל אדום
1 גזר
1 צרור כוסברה
6 עגבניות בשלות, חתוכות לרבעים
תיבול: 2 כפות פפריקה, 1 כף כמון, 1 כפית סוכר
מלח, פלפל לפי הטעם
1/2-1 ליטר מים
להגשה: כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל200
• מתחילים עם הקציצות: מייבשים את הטופו היטב (עוטפים במגבת ומניחים עליו כלי כבד) וטוחנים אותו במעבד מזון עד שמתקבלת עיסה יציבה. במידה והעיסה קשה מדי, הוסיפו כף מים.
• מוסיפים לטופו כוסברה/פטרוזיליה קצוצה, פירורי לחם/קמח עדשים כתומות, שמן זית, והתבלינים, ומערבבים היטב.
• בעזרת ידיים רטובות יוצרים קציצות בגודל פינג-פונג ומניחים על נייר אפייה משומן מעט. בוזקים מעליהן מעט שמן זית. אופים כ 20-25 דקות או עד שהן יציבות, זהובות ופריכות. זמן האפייה משתנה בהתאם לסוג הטופו. אחרי שהקציצות מוכנות, נותנים להן לנוח מחוץ לתנור להתייצבות כ 30 דקות לפני שמכניסים לרוטב.
• מכינים את הרוטב: קוצצים שומר, פלפל וגזר לטבעות. מטגנים בסיר רחב את השומר, כשהוא מתרכך מעט מוסיפים את הגזר, ואחריו את הפלפל. מוסיפים את העגבניות ומבשלים עד להתפרקותן. מוסיפים תיבול ואת שאר הרכיבים ומערבבים.
• מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות.
• מכניסים את הקציצות האפויות לרוטב ומבשלים עוד 5-10 דקות.
לפני ההגשה, מפזרים כוסברה טרייה קצוצה מעל.
בתאבון!
טופו ברוטב פלפלים קלויים
ממרח פלפלים קליל, פשוט ומשגע שמשדרג כל מנה- כממרח, מטבל או רוטב.
מצרכים (2-3 סועדים):
– חבילת טופו (קשה) 300 גר
– 2 פלפלים אדומים
– 1-2 עגבניות
– חופן שקדים
– שמן צמחי לטיגון
– שמן זית
– תבלון: כף זעתר/אורגנו/טימין יבש, מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל200.
- חותכים את הפלפלים והעגבניות לחתיכות גדולות, ומערבבים אותם עם מעט שמן זית, מלח ופלפל. מכניסים אותם לתנור לאפייה של כ25 דקות עוד עד שהפלפלים מתרככים לגמרי.
- בנתיים, חותכים את הטופו לקוביות, מתבלים אותם עם קצת מלח ופלפל ומטגנים במחבת עד להשחמה קלה.
- כשהירקות בתנור רכים, מוציאים ומצננים אותם, ומעבירים למעבד מזון/בלנדר. מוסיפים שקדים, כף זעתר/אורגנו/טימין, מלח ופלפל שחור לפי הטעם, וטוחנים יחד עד לקבלת ממרח חלק וקרמי .
- מוסיפים את הרוטב לטופו במחבת, ומבשלים אותם יחד כ5-7 דק לספיגת הטעמים. מוסיפים קצת מים לפי הצורך כדי שהרוטב יתדלל ויעטוף טוב את הטופו.
לבריאות!
תבשיל טופו, סלק ועגבניות מיובשות
הופעתו של הרימון בשווקים היא חגיגה בפני עצמה. הרימון מוסיף טעם, מרקם וגם צבע משגעים.
עונתו קצרה יחסית (ספטמבר-נובמבר) וזו הזדמנות נפלאה לשלבו במגוון מנות, ובפרט בסלטים. שירבו זכויותינו!
מרכיבים:
– ½ כרוב לבן
– ½ כרוב סגול
– רימון שלם
– שומשום רגיל קלוי ושחור
– טחינה גולמית מלאה
– לימון, מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- קוצצים דק במעבד מזון או ידנית את הכרובים.
- מקלפים הרימון לקערית נפרדת
- מכינים את הרוטב בקערה/מעבד מזון (טחינה, לימון, מים, מלח ופלפל. טחינה מדוללת כרוטב).
- מערבבים כחצי שעה לפני הגשה את הרוטב עם השומשום.
- מפזרים מעל את גרגרי הרימון, ומגישים באהבה!
טופו ברוטב קרמי בתנור
טופו (מוצר של קטניית הסויה) מכיל חלבון מלא ונחשב לתחליף בשר מעולה לצמחוניים.
יתרונותיו מבחינת בישול: בעל מרקם נוח לעבודה (רך מספיק כדי להיטחן בממרחים ותערובות, ומצד שני קשיח מספיק לחיתוך) וסופג טעמים בצורה נהדרת ולכן ניתן לשלב במגוון מנות וסגנונות.
ניתן לטגן, לבשל או לאפות אותו בתנור, לשלב במרק, או להגיש לצד אטריות או אורז.
מרכיבים: (2-3 מנות)
– חבילת 300 גר’ טופו
– רבע כוס רוטב סויה
– 3 כפות סילאן
– 3 כפות טחינה (האלמנט “המקרים” ברוטב. מי שרוצה יותר/פחות סמיך ניתן להפחית/להוסיף טחינה בהתאם)
– 2 כפות שמן קנולה
– קצת שמן שומשום
– כפית פפריקה מתוקה/ג’ינג’ר טחון
– קישוט: שומשום קלוי או קצח
אופן ההכנה:
• נפרוס את הטופו לקוביות או רצועות, כ-1 ס”מ עובי
• הכנת המרינדה: נערבב רוטב סויה, סילאן, טחינה, שמן קנולה, שמן שומשום ופפריקה מתוקה/ג’ינג’ר טחון בקערה בצד.
• נערבב את הטופו עם המרינדה ונשאיר במקרר לספיגת הטעמים, אידיאלית למשך הלילה, אבל לספונטנים מספיק גם ל1-2 שעות.
• מעבירים את הטופו המתובל לתבנית אפיה, בשלב זה ניתן להכין עוד קצת מהמרינדה ולשפוך מעל. אופים בתנור בחום של 200 מעלות למשך 10-20 דקות.
• מוציאים את התבנית מהתנור, מקשטים בשומשום קלוי/קצח ואוכלים בהנאה ☻
פאלק טופו
מרכיבים (4-6 סועדים):
– 1 חב’ תרד ניו-זילנדי
– 2 חב’ מנגולד ו/או חובזת גינה
– 1 צרור כוסברה טרייה
– 1 קג’ טופו
– ½ ליטר חלב סויה או שקדים
– תבלינים: 3-4 הל שלם, 2 ציפורן, קנמון, אגוז מוסקט, גראם מסאלה, ג’ינג’ר טרי/טחון, מלח פלפל.
– מומלץ להוסיף: קשיו שלמים או גרוסים לרוטב ולהגשה.
אופן ההכנה:
- חותכים את הטופו לקוביות 2-3 ס”מ, מכניסים לתנור 180 מעלות חום, למשך כ 20 דקות, עד שמזהיב היטב.
- שוטפים ומכינים את העלים לבישול: תרד מפרידים מהגבעולים, מנגולד-קוצצים את הלבן בנפרד והעלים חותכים גס.
- מטגנים בשמן קוקוס בסיר רחב את התבלינים הנ”ל (כחצי כפית מכל תבלין).
- מוסיפים את חלק הלבן מהמנגולד לטיגון ואחרי כמה דקות כשמזהיב, מוסיפים את העלים.
- מאדים למשך כמה דקות עד לריכוך העלים, ומוסיפים עליהם את החלב, מרתיחים יחד.
- לאחר כ10-15 דקות ניתן לכבות את האש, לטחון בבלנדר מוט את הרוטב הירוק ולשפר טעמים…
- מוסיפים את הטופו שהזהיב בתנור, לתוך סיר הרוטב ומערבבים היטב.
- ניתן להוסיף בהגשה קשיו או כוסברה טרייה מלמעלה…
בתאבון!
פלאק טופו מטאר
במנה הזאת הטופו מחליף את גבינת הפאניר המסורתית.
רוטב התרד העשיר הזה הוא דרך נפלאה להוסיף ירוקים לתפריט.
להגשה לצד קערת אורז בסמטי לבן או צ’פאטי (לחם שטוח פשוט) בהכנה ביתית
מרכיבים:
– ½ קילו טופו
– 1 חב׳ תרד ניו-זילנדי (בייבי). *תרד=פלאק בהינדית
– 1-2 חב׳ מנגולד/ עלי סלק
– ½ כוס אפונה קפואה/טרייה. *אפונה=מטאר בהינדית
– 500 מ״ל קרם קוקוס/חלב סויה
– תבלינים: ג׳ינג׳ר טרי, הל טחון, כוסברה טחונה, מקל קנמון, 2 צפורן שלם, מלח, סוכר חום.
– שמן חמניות/קוקוס (1-2 כפות)
אופן ההכנה:
- חותכים את הטופו לקוביות 2 ס״מ ומכניסים לתנור על 180 מעלות/גריל כ10-15 דקות שישחים ויהיה קריספי מעט (אין צורך בשמן, רק נייר אפייה).
לרוטב:
- שוטפים את הירוקים וחותכים את המנגולד לרצועות, את התרד רק מפרידים מהגבעולים.
- מטגנים כחצי כפית מכל תבלין + כף גינג׳ר טרי קצוץ בשמן קוקוס בסיר רחב לרוטב.
- מוסיפים את העלים ומערבבים, אפשר לכסות במכסה ל2 דקות שיתרככו ויתבשלו קצת.
- מוסיפים מעל את קרם הקוקוס/חלב הסויה ומרתיחים הכל יחד, על אש בינונית.
- לאחר כ10-15 דקות כשכל התערובת התבשלה היטב והתרככה, מכבים את האש וטוחנים את כלל המרכיבים בסיר עם מוט בלנדר או בבלנדר עמיד לחום.
- מוסיפים את האפונה המופשרת/טרייה לרוטב בסיר וממשיכים לבשל על אש נמוכה ומכוסה, כדי שכלל הטעמים יתחזקו ויתחברו, למשך עוד 10-20 דקות.
- לאחר הסמכת הרוטב והוצאת הטופו מהתנור, ניתן להוסיף את הקוביות לתוך הרוטב, לערבב בעדינות וזהו, מוכן להגשה! בתאבון!